Afbeelding

De verschillende verzekeringen voor je auto op een rijtje

Advertorial

Wanneer je in Nederland een auto in je bezit hebt en hiermee op de openbare weg wilt rijden, dan dien je deze minimaal verplicht WA te hebben verzekerd. Een WA verzekering zorgt er namelijk voor dat de schade aan de ander volledig wordt vergoed. Hiervoor betaal je maandelijks een vaste premie aan je verzekeraar, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor eventuele kosten. Je weet waar je aan toe bent en kunt dus niet voor een financiële verrassing komen te staan. Omdat er verschillende verzekeringen zijn af te sluiten, bespreken we ze in dit artikel. 

WA verzekering

De verzekering die het meeste wordt gekozen, is een WA verzekering. Dit is een verzekering die verplicht is en dekt de schade die jij toebrengt aan een ander. Eventuele schade aan je eigen voertuig zijn voor eigen rekening, waardoor de premie vaak in verhouden tot een andere dekking een stuk lager ligt. Vooral wanneer je een wat oudere auto hebt, is het advies te kiezen voor een WA verzekering bij Alpina. De meerprijs die je betaald voor een WA+ of Allrisk verzekering wegen vaak niet af tegen de extra dekking die je bij deze varianten geniet. Financieel gezien is het in veel van deze gevallen namelijk aantrekkelijker om de kosten voor bepaalde schade voor eigen rekening te nemen.

WA+ verzekering

De overeenkomsten tussen een WA en een WA+ verzekering voor je auto zijn nagenoeg gelijk. Het verschil zit hem in het feit dat eventuele schade door diefstal of natuur schade ook worden vergoed. Ook bij een WA+ verzekeren zijn de kosten voor schade aan je eigen voertuig door voor je eigen rekening. Het advies is daarom dus ook vaak om een auto die tussen de 5 en 10 jaar oud is, te verzekeren middels een WA+ verzekering. Zo heb je een net wat betere dekking en hoef je je geen zorgen te maken op het moment dat je auto schade oploopt door poging tot inbraak of nog erger, je auto wordt gestolen.

Allrisk

Wanneer je een nieuwe auto hebt, dan wil je natuurlijk ten koste van alles voorkomen dat je schade aan je auto krijgt. Omdat het natuurlijk altijd kan gebeuren dat je om wat voor reden dan ook toch betrokken raakt bij een ongeluk, is het raadzaam te kiezen voor een allrisk verzekering. Dit kan overigens voor zowel privé, als een zakelijke auto. Dus stel je bent koerier, dan is een allrisk koeriersverzekering uiteraard ook een mogelijkheid. Zo worden bij deze verzekering ook de kosten vergoed aan je eigen auto, ondanks dat je hier zelf schuld aan bent. Vooral met een nieuwe auto is natuurlijk wel zo prettig. Wel is het belangrijk rekening te houden met de nieuwwaarderegeling, zodat je ook na een jaar of zelfs langer de nieuwwaarde van je auto vergoed krijgt en niet de dagwaarde. Het is namelijk per verzekeraar verschillend en kan het dus handig zijn dit extra te verzekeren. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat de waarde van een nieuwe auto na een jaar flink gedaalt is.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant