Afbeelding

Bezwaar maken tegen boetes kan je veel geld besparen

Advertorial

Het gebeurt dat mensen een verkeerde verkeersboete in hun brievenbus krijgen. Soms is dit een fout in de software en deze worden doorgaans gelukkig snel herroepen. Er worden echter veel foutieve boetes uitgeschreven. De politie moet zich uiteraard aan bepaalde regels houden om je te kunnen beboeten. Dat geldt ook voor de verkeerswacht en de gemeente als je bij hen (een naheffingsaanslag op de) parkeerbelasting moet betalen. Als je dus een boete toegestuurd krijgt waarvan je denkt dat deze wel eens niet rechtsgeldig zou kunnen zijn, dan is het zeker de moeite waard om bezwaar te maken. Er zijn juristen die je daarbij kunnen helpen.

Wat is een verkeersboete precies?

Een boete die wordt opgelegd in het verkeer is een verkeersboete. Daarbij gaat het meestal om een boete die onder de wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv) valt – zoals fout parkeren, snelheidsovertredingen, rijden met je telefoon in de hand, door rood licht rijden, of een gesloten straat inrijden. Deze wet werd ooit bedacht door hoogleraar Albert Mulder en wordt daarom ook ‘wet Mulder’ genoemd. Boetes die onder deze wet vallen hebben een grote M in de rechterbovenhoek.

Andere verkeersboetes

Als je een zwaardere overtreding begaat dan kun je ook een strafbeschikking krijgen. Als je onderweg staande wordt gehouden dan krijg je een beschikking van het Centraal Justitieel Incassobureau. Wordt je overtreding door de politie gezien maar kunnen zij je niet staande houden, dan krijg je vaak eerst een aankondiging van beschikking.

Veel verkeersboetes zijn onterecht of worden verkeerd verwerkt

Veel mensen weten niet dat een behoorlijk gedeelte van de boetes die worden uitgeschreven helemaal niet correct zijn. In Nederland worden elke dag zo’n 25.000 boetes uitgeschreven. Bureaus die zich erop richten om dergelijke boetes aan te vechten geven aan dat ze in ongeveer een derde van de gevallen gelijk krijgen. Vaak komt dat doordat er een fout is gemaakt in het proces. De politie moet je bijvoorbeeld, wanneer mogelijk, staande houden als zij zien dat je een overtreding begaat. Dat doen ze vaak niet en in dat geval is de opgelegde boete enkel geldig als ze daarvoor een duidelijke reden hadden.

Wat als je geflitst wordt?

Flitspalen kunnen je uiteraard niet staande houden nadat ze een overtreding vastleggen. Er zijn echter wel bepaalde normen waaraan ze moeten voldoen. Flitspalen mogen bijvoorbeeld niet te kort op een bord worden geplaatst en er moet voor de flitspaal duidelijk worden gecommuniceerd wat je moet doen op die plek. Er moet ook wel echt een foto beschikbaar zijn van je overtreding. Bij door rood rijden moet de geeltijd van het stoplicht aan een minimale waarde voldoen.

Ook parkeerboetes kunnen vaak aangevochten worden

Als je verkeerd geparkeerd hebt dan kun je een parkeerboete krijgen in de vorm van een verkeersboete van het Centraal Justitieel Incassobureau. Je kunt daarnaast een naheffingsboete krijgen van je gemeente omdat je de verschuldigde parkeerbelasting niet betaald zou hebben. Ook deze boetes kunnen vaak met succes aangevochten worden. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat mensen een boete krijgen voor parkeren in een groenzone terwijl ze in de berm stonden. Als je zelf geen zin hebt om veel papierwerk in te vullen dan kun je ervoor kiezen om een specialist in te schakelen voor dit werk. Er zijn bijvoorbeeld boetejuristen waarbij je online in een paar minuten een foto van je boete kunt uploaden. Zij regelen dan verder alles.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant