<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: André Verheul

Vandaag gaat de spits op de toren: hier informatie punt voor punt

WEESP - Het 'baken van Weesp' keert terug. Donderdag 8 november om 11.00 uur begint het ophijsen van de nieuwe spits van de Laurentiustoren. 

Dit is het tijdschema volgens het meest gunstige verloop:
11.00 – 11.30 uur hijsen van de torenspits op de kerk
11.30 – 12.30 uur bevestigen van torenspits op de kerk
12.30 – 13.00 uur losmaken van de kraan
13.00 – 13.30 uur plaatsen van de haan op het kruis

Dit schema gaat ervan uit dat er om 11.00 uur kan worden begonnen met hijsen. Dat hangt af van de weersomstandigheden en eventuele onvoorziene omstandigheden bij het opbouwen van de twee grote hijskranen.

Op de hijskranen zitten windmeters. Bij meer dan windkracht 3 wordt gewacht met hijsen tot de wind afneemt - en loopt het hele schema dus uit.

Livestream
WeesperNieuws opent rond 10.45 uur een livestream op deze website met camerabeelden vanaf verschillende plekken.

Andere punten

* De hijskranen zijn gisteravond aangekomen.

* Vanmorgen is begonnen met het weghalen van de kap die na de brand op de bovenkant van de toren kwam.

* De Herengracht is tussen de Zwaantjesbrug en de Sluisbrug afgesloten voor verkeer en publiek. Omwonenden moeten tijdens het hijsen tijdelijk hun huis verlaten.

* Publiek kan toekijken vanaf de Achteromstraat, Binnenveer en Hoogstraat.

* De toren is 40 meter hoog, de nieuwe spits nog eens 25 meter. De hijskranen zijn hoger dan 70 meter.

* De haan (een replica) wordt pas geplaatst als de spits op de toren staat: dit om te voorkomen dat het beestje gaat tollen tijdens het hijsen.

* De nieuwe spits is precies even groot en even zwaar als de oorspronkelijke spits, die twee jaar geleden bij de brand verloren ging.

* Onderaan de torenspits (die naast de kerk is opgebouwd) zit een kroon van balken. Dat past bovenop de toren precies op een contra-vorm, waarmee spits en toren aan elkaar bevestigd worden.

En dan nog dit:

* Op de oude spits zaten klimhaken. Voor onderhoud kon men daarlangs naar het topje klimmen. Arboregels staan dat niet meer toe, dus de nieuwe spits heeft geen klimhaken meer. 


Wie durft...?


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227972&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227974&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weespernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

© Copyright Enter Media. Het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Gemaakt met behulp van pubble.

Privacy-statement.