Illustratie van Thom Posthuma Sr. uit Weesp.
Illustratie van Thom Posthuma Sr. uit Weesp. Collectie: RHCVV

Wie heeft er nog tastbare herinneringen aan Weesp in oorlogstijd?

Algemeen

WEESP Nog altijd duiken er foto’s, films, objecten, brieven, dagboeken en andere documenten op uit WOII. Soms bij een verhuizing, soms bij de sloop van een pand of zomaar bij het opruimen van zolder. Dit materiaal wordt gezocht voor een expositie vanwege 75 jaar vrijheid. 

In het kader van de landelijke herdenking en viering van 75 jaar vrijheid werkt het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) aan verschillende tentoonstellingen, onder meer in Museum Weesp. Hiervoor wordt samengewerkt met verschillende partners, zoals musea, Oranjeverenigingen en historische kringen. Maar het centrum denkt dat er ook nog bijzonder materiaal bij mensen thuis ligt.

Aanleverdagen 
'Hebt u thuis originele foto's, film, kranten, brieven, dagboeken en andere documenten uit de periode 1940-1945 uit Weesp of de regio? En wilt u deze met ons delen in het kader van 75 jaar vrijheid? Kom dan naar een van onze aanleverdagen!', zo luidt de oproep. Het idee is om middels tentoonstellingen de oorlog en de bevrijding te belichten zoals die in deze omgeving is beleefd, zodat jongere generaties zich daar een beeld van kunnen vormen.

Bruikleen of schenking
De aanleverdag in Weesp is zaterdag 18 januari in de raadzaal van het stadhuis van 10.00 tot 13.00 uur. Medewerkers van het centrum beoordelen en digitaliseren het materiaal ter plekke en er kan worden gekozen voor zowel schenking als bruikleen. Wie die dag is verhinderd, is ook welkom op de inleverdag in het RHCVV in Breukelen op zaterdag 11 januari van 10.00 tot 13.00 uur.

Het RHCVV in Breukelen bewaart en beheert de archieven van de gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht, de Bilt en Weesp. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant