Afbeelding
Foto: Pixabay
Actueel

Scholen, kinderopvang en horeca dicht

Algemeen

WEESP - Alle scholen en kinderdagverblijven zullen vanaf maandag dicht blijven voor drie weken, dat heeft het kabinet vanmiddag besloten. Ook de horeca en sportverenigingen zullen de deuren de komende tijd moeten sluiten, vanaf 18.00 uur vanavond tot en met 6 april.

Een uitzondering geldt voor kinderen met ouders in de zogenaamde 'cruciale beroepen', onder meer de zorg, politie en brandweer.

De minister vroeg nog eens om niet te gaan hamsteren. In de supermarkten vanmiddag toch de nodige lege schappen.

Het nieuws is nog vers. Als er meer nieuws is, zullen wij dit artikel aanvullen.


UPDATE 21.30 UUR

Voortgezet onderwijs
Op het Casparus College en het Vechtstede College zijn de leerlingen maandag en dinsdag vrij. Leerlingen met ouders die werken in de cruciale beroepsgroepen zijn welkom. Dit is om de nodige voorbereidingen te kunnen treffen voor de komende weken. Vanaf woensdag 18 maart is er in ieder geval (online) onderwijs voor eindexamenleerlingen en opvang voor leerlingen die dat nodig hebben. Ook voor de overige leerlingen proberen de scholen vanaf woensdag online onderwijs aan te bieden. De Gooische Scholenfederatie, waar beide Weesper middelbare scholen onder vallen, laat weten zich zeer te kunnen vinden in de nieuwe richtlijnen. Zij ervaarden meer en meer ongemak bij de ontstane situatie.

Kinderopvang
Dat de kinderopvang en scholen de deuren moeten sluiten, betekent niet dat de medewerkers ook thuis kunnen blijven. De scholen bereiden zich voor op thuisonderwijs en de kinderopvang is open voor de opvang van kinderen van ouders met een beroep in de lijst cruciale beroepen. Een medewerker in de naschoolse opvang laat ons weten dat zij opgeroepen is om hele dagen te komen werken in plaats van halve, omdat de kinderen die wel naar de opvang mogen komen de hele dag opgevangen moeten worden nu de scholen dicht zijn. Een andere medewerker in de kinderopvang meldt dat zij naast de opvang ook worden geacht andere taken uit te voeren, zoals administratief werk.

UPDATE 20.30 UUR

Gemeente
De gemeente heeft op de eigen website de maatregelen nog eens op een rijtje gezet. Als aanvulling op wat wij eerder al schreven: 

- Scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en speciaal onderwijs gaan dicht van maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. De opvang voor kinderen van ouders die werken in cruciale beroepen, is zonder extra kosten, op de eigen school of het kinderdagverblijf

-  Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.

-  Naast alle eet- en drinkgelegenheden blijven ook sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops dicht tot en met maandag 6 april. 

- Het kabinet vraagt iedereen in Nederland om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Het kabinet benadrukt nogmaals dat het niet nodig is om boodschappen te hamsteren. De supermarkten blijven nieuwe voorraden krijgen.

- Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

- Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers te helpen die in de problemen dreigen te komen.

Voor vragen kun je terecht op de websites van het RIVM en de Rijksoverheid. Het landelijke informatienummer 0800-1351 is vandaag extra lang bereikbaar van 08.00-22.00 uur. Het nummer van het callcenter van de GGD Gooi en Vechtrstreek is 035-6926400 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur). Op het liveblog van de GGD Gooi en Vechtstreek is ook veel informatie te vinden.

UPDATE 19.40 UUR

Hart van Weesp
Ook hotel Hart van Weesp heeft het horecagedeelte moeten sluiten, maar de gasten hoeven niet weg. Er zijn momenteel ongeveer zes kamers bezet en een aantal gasten heeft voor meerdere nachten geboekt. Morgen krijgen ze gewoon ontbijt in de ontbijtzaal, maar als ook dat dicht moet, dan wordt het een ontbijt op de kamer, laat Peter Jansen weten.

UPDATE 19.00 UUR

De horeca
Om 18.00 uur zijn de deuren van alle horecagelegenheden in Weesp op slot gegaan. Alleen een aantal zaken waar eten kan worden afgehaald of die thuis bezorgen, was nog open.

17.35 UUR 

Basisonderwijs
De Jozefschool, Kors Breijerschool, De Terp, de van der Muelen Vastwijkschool en de tijdelijke school voor Weespersluis laten weten dat de kinderen maandag en dinsdag lesvrij zijn. Dan wordt door de teams waar mogelijk onderwijs op afstand voorbereid. Ook de Triangel en de Hobbedob bereiden zich voor op afstandsonderwijs. "Wij hebben raamplan klaarliggen om met afstandsonderwijs aan de slag te gaan, maar omdat dit nieuw is zullen we op de scholen hier eerst de tijd voor nemen om te kijken hoe dit ingeregeld moet worden door de leerkrachten. Vanuit het bestuur van Talent Primair kunnen we hiervoor ondersteuning krijgen", laat directeur Michel Tabak weten.

Voortgezet onderwijs
Het Vechtstede College en het Casparus College, beide van de Gooise Scholen Federatie, zullen vanavond ouders en leerlingen informeren over de gevolgen van het kabinetsbesluit. Minister Slob gaf aan dat eindexamenleerlingen hoge prioriteit krijgen.

Kinderopvang
Ook de kinderopvang zal de deuren, met uitzondering van kinderen met ouders in vitale beroepen, moeten sluiten.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant