Jeffrey en Dick de Graauw
Jeffrey en Dick de Graauw Foto:Jeffrey de Graauw

Oud ambacht in een nieuw jasje

Algemeen

In het centrum van Weesp vinden we schoenmakerij DenNis. De winkel wordt gerund door Jeffrey de Graauw en zijn vader Dick. Een familiebedrijf waar vader en zoon oude en nieuwe kennis samenbrengen tot een duurzaam bedrijf.

Dick de Graauw is al 19 jaar schoenmaker in Weesp en wanneer zijn zoon Jeffrey oppert om groter te gaan, heeft Dick daar wel oren naar. Jeffrey: “mijn vader vond het goed maar onder een voorwaarde: alle rompslomp was voor mij. Dat vond ik prima en sindsdien hebben we twee nieuwe winkels geopend in Zaandam en Uithoorn.”

Sinds het ontstaan van het bedrijf is er veel veranderd. Niet zozeer in de machines waarmee ze werken maar wel in de maatschappij. De kwaliteit van de schoenen die bij hen in de zaak worden opgelapt is minder goed dan vroeger. Jeffrey: “Vroeger waren schoenen van echt leer of rubber. Nu zie je meer namaak en wordt er vaker plastic gebruikt. Dat is lastig want die schoenen zijn minder makkelijk te repareren. We leven veel meer in een weggooimaatschappij dan vroeger en dat zie je terug in de schoenen.”

Duurzaamheid

Jeffrey hoopt dat daar verandering in komt nu mensen door de Corona crisis gaan nadenken over hoe we met onze aarde omgaan. “Ik denk dat we straks verplicht zijn om naar een duurzamere samenleving te gaan. We moeten nieuwe wegen inslaan en beter voor onze wereld zorgen.” Zelf draagt Jeffrey zijn steentje bij door te blijven zoeken naar nieuwe manieren om zoveel mogelijk schoenen een tweede leven te geven. “Vaak denkt men dat je bij een schoenmaker alleen terecht kan voor je kantoorschoenen of als de hakken onder je pumps versleten zijn. Maar dat is niet zo.”

Sneakers

Zo is hij gespecialiseerd in het repareren van sneakers. “Ik hou zelf heel erg van sneakers maar ook die zolen gaan wel eens stuk. Dus ben ik op onderzoek uitgegaan hoe wij de kuipzolen van sneakers kunnen vervangen. Inmiddels hebben we een groot assortiment aan kuipzolen voor sneakers in alle soorten en maten.” Naast de schoenmakerij hebben ze ook een slotenservice en verkopen ze kluizen. Dat heeft ze door de Corona crisis heen gesleept. “Ik zie veel collega’s failliet gaan. En dat is begrijpelijk. Ook wij krijgen veel minder kantoorschoenen ter reparatie. Iedereen werkt thuis en zit lekker op zijn slippers aan de eettafel.” 

Begin dit jaar zijn ze verhuisd naar een ander pand aan de Nieuwstraat. De winkel is handig ingedeeld en heeft de Corona maatregelen in acht genomen: voor de kassa hangt een spatscherm en de 1,5 meter is duidelijk aangegeven. De charme van de voorgevel van het pand gaf de doorslag. “Wij vonden de mooie houten voorgevel heel goed passen bij de uitstraling van een oud ambacht zoals een schoenmakerij. Dus dit is de perfecte plek voor ons!”

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant