Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

In week tijd dik duizend positieve tests

Algemeen

De stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen zet ook in deze regio nog altijd door. En binnen Tergooi is de reguliere zorg al fors afgeschaald.

De strengere coronamaatregelen die het kabinet vorige week dinsdag presenteerde, hebben nog altijd niet het gewenste effect. Ook in ‘t Gooi en de Vechtstreek blijven het aantal positief geteste personen (en de zorgen) toenemen.

Afgelopen week is het aantal positieve coronabesmettingen verder toegenomen, meldt de GGD Gooi en Vechtstreek. Wel nam het aantal nieuwe meldingen opnieuw minder snel toe dan de week hiervoor. “Dat is waarschijnlijk het effect van de maatregelen die eind september en medio oktober van kracht werden.”

1042 mensen positief getest

Binnen ‘t Gooi en de Vechtstreek zijn de afgelopen zeven dagen 1042 mensen positief getest. Vorige week stopte deze teller na zeven dagen op 818. Inmiddels zijn er sinds de uitbraak van het virus 4800 (voor zover bekend) inwoners besmet geraakt met het coronavirus.
De teststraat van de GGD in Bussum werd afgelopen week door pakweg 5000 mensen die mogelijk besmet waren, bezocht. Daarvan kreeg bijna 15 procent ook echt een positieve uitslag. De capaciteit in de GGD teststraten is de afgelopen weken uitgebreid. De doorlooptijd tussen afspraak maken, getest worden en de uitslag is op dit moment 2,5 dag. In de teststraat in Bussum is het zo dat wie zich meldt, diezelfde dag of anders een dag later terecht kan. Dat geldt zowel voor de reguliere straat als voor de ‘fast lane’ voor zorgpersoneel en leraren (die dan ook een dag later de uitslag krijgen).

Binnen Tergooi is pakweg 35 procent van de reguliere ziekenhuiszorg op dit moment afgeschaald in verband met de coronacrisis

Het aantal patiënten in de ziekenhuizen en het aantal intensivecare-opnames neemt nog wel verder toe. Het verschil tussen het aantal meldingen in jongere en oudere leeftijdsgroepen is deze week weer kleiner geworden. Binnen Tergooi is pakweg 35 procent van de reguliere ziekenhuiszorg op dit moment afgeschaald in verband met de coronacrisis, aldus een woordvoerder.

Dagelijks puzzelen

De afschaling van de reguliere zorg is nodig, omdat covid-patiënten een steeds groter aantal ziekenhuisbedden in beslag nemen. De (semi-)spoedafdelingen en oncologie zijn wel open, maar verder is het binnen het ziekenhuis dagelijks puzzelen wat wel en niet door kan gaan. “We zijn heel druk met corona en heel druk om het afschalen van de reguliere zorg te voorkomen”, aldus de zegsvrouw.

24 coronapatiënten

In Tergooi (in Hilversum) liggen momenteel 24 coronapatiënten, waarvan vijf op de intensive care. De overige negentien, die niet beademd worden, liggen op een speciale corona-afdeling in cohort-isolatie: het in één ruimte verplegen van meerdere patiënten die met corona besmet zijn. Deze afdeling is recent verplaatst zodat er voor deze groep patiënten meer bedden - bij elkaar twintig - beschikbaar zijn. Om verdere besmetting te voorkomen, kan bezoek op deze afdeling niet langskomen. Verpleegkundigen houden telefonisch contact met de contactpersoon van de patiënt.

Impact

Afgelopen week hebben René Stumpel, directeur Publieke Gezondheid van de GGD, en burgemeester Pieter Broertjes, in zijn functie van voorzitter Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, twee locaties bezocht om uit de eerste hand te vernemen wat de impact van corona is. Zo waren zij bij Speciaal Basisonderwijs SBO Mozaïek, waar zij in gesprek gingen met kinderen en docenten. Aansluitend gingen zij op bezoek bij een jongerenlocatie van Sherpa. Deze jongeren kregen te maken met alle beperkende maatregelen van corona, zoals het wegvallen van de dagbesteding.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant