De Weesper gitaristen Ede Dommering en het gitaarduo Walter Creutzburg en Wouter Ruijterman luisteren de Indië-herdenking op.
De Weesper gitaristen Ede Dommering en het gitaarduo Walter Creutzburg en Wouter Ruijterman luisteren de Indië-herdenking op.

Indië-herdenking met ooggetuige in Weesper Synagoge

Algemeen

WEESP In de Weesper Synagoge wordt al sinds jaren 15 augustus herdacht, zo ook dit jaar. De avond is speciaal voor mensen met herinneringen aan of wortels in Nederlands-Indië van voor, tijdens en na de oorlog tot aan de soevereiniteit van Indonesië. Dit jaar spreekt ooggetuige van de oorlogsperiode Ede Dommering over zijn ervaringen voor en tijdens de Japanse bezetting en de periode daarna.

Op 15 augustus 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog in Azië en voormalig Nederlands- Indië. Daar betekende het einde van de oorlog geen bevrijding, maar het begin van weer een vreselijke periode voor al diegenen die in de Japanse kampen gevangen zaten en alle mensen buiten de kampen die bijvoorbeeld of half Indisch waren of Chinees of bij de overheid hadden gewerkt. Er komt steeds meer informatie boven nu de generatie die het nog zelf heeft meegemaakt bijna is uitgestorven maar wel, vaak op het laatste moment, herinneringen heeft willen delen. Het is belangrijk dat de zeer vele slachtoffers in Nederlands-Indië maar ook in China en andere Aziatische landen jaarlijks herdacht worden.

Na de lezing is er gelegenheid tot vragen stellen aan de heer Dommering. Daarna volgt een muzikaal deel verzorgd door de Weesper gitaristen Ede Dommering en het gitaarduo Walter Creutzburg en Wouter Ruijterman.
De zaal is open vanaf 19.30 uur, de toegang is gratis. De Weesper Synagoge is gevestigd aan Nieuwstraat 3. .

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant