Met behulp van duikers wordt de historische sluis gesloten
Met behulp van duikers wordt de historische sluis gesloten

Droogte: Sluis Weesp tijdelijk dicht

Algemeen

Passanten rond de Kom werden vandaag getrakteerd op een ongebruikelijk schouwspel: duikers zijn bezig de historische Sluis van Weesp te sluiten, waardoor pleziervaart tussen de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal tot nader order onmogelijk is. De maatregel is noodzakelijk in verband met de droogte, die ondanks de regenval van de afgelopen dagen nog niet voorbij is.

De maatregel is volgens het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht noodzakelijk omdat kwetsbare natuurgebieden te lijden hebben onder de droogte. De lange periode van droogte zorgt voor een lage waterstand in het Markermeer en IJsselmeer. Waar normaal gesproken zoet water vanzelf uit het Markermeer naar de Vecht stroomt, gebeurt dit nu niet. Ter hoogte van Muiden zijn sinds afgelopen dinsdag om die reden noodpompen ingezet bij de Stenen Beer bij het Muiderslot: zij pompen zoet water uit het Markermeer om het via de Vecht naar aangewezen natuurgebieden te leiden: zo’n 6 tot 8 kubieke meter zoet water per seconde. Ter vergelijking: daarmee kan een Olympisch zwembad binnen ongeveer 5 minuten gevuld zijn.

Met de noodpompen is het probleem bij de natuurgebieden nog niet opgelost. Water kiest zijn eigen weg en neemt, als het niet wordt tegengehouden, via Smal Weesp de kortste weg naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Om te voorkomen dat de noodpompen hun werk voor niets doen wordt de sluis, die normaal gesproken altijd open staat, nu gestremd. Het water zal dan zijn weg zoeken naar het Naardermeer, de Spiegelplas en de Ankeveense plassen.

Het is niet bekend wanneer de sluis bij Weesp weer opengaat. Dit is volgens Waternet afhankelijk van hoe de droogte zich verder ontwikkelt. Bij de sluis worden borden geplaatst om pleziervaart, de voornaamste verkeersstroom op deze waterweg, te informeren. Pleziervaart kan omvaren via de Amstel. Omvaren via het Amsterdam-Rijnkanaal wordt in verband met grote scheepvaart afgeraden. Aanvullende informatie is te vinden op www.vaarweginformatie.nl.

Pleziervaart moet omvaren

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
"Dit is een zorgprobleem, geen veiligheidsissue" Overlast door verwarde personen groeit al jaren achtereen Algemeen 28 sep, 14:00
Logo
Afbeelding
Nieuwkomersklas Kors Breijerschool Bijzondere klas maakt van kinderen uit alle windstreken gewone leerlingen Algemeen 28 sep, 13:17
Afbeelding
Weesp kan meedoen aan Amsterdamse Pubquiz Algemeen 28 sep, 10:53
Afbeelding
Bingo Versa Welzijn voortaan in kantine FC Weesp Buurt & wijk 28 sep, 08:00
Logo
Afbeelding
Charelle en Floor finishen Tour for Life Zadelpijn, 1,1 miljoen euro en een huwelijksaanzoek Sport 27 sep, 16:00
Afbeelding
Weg is de veiligheid van de Vinex-pallisade Column De Nieuwe Weesper Algemeen 27 sep, 14:00
Afbeelding
Vacatures van de Vrijwilligerscentrale Algemeen 27 sep, 13:00
Logo
Afbeelding
Open Dag het Domijn Ateliers en werkplaatsen open Algemeen 27 sep, 11:20
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief