Een waterbuffelkalf in de Diemerscheg.
Een waterbuffelkalf in de Diemerscheg. Foto: Provincie NH

Diemerscheg: rust en ruimte

Algemeen

WEESP - De Diemerscheg is een natuurstrook die om Weesp heen gekruld ligt op de kaart. “Een groene long in het stedelijk gebied”, zo staat te lezen op de website van de gemeente Amsterdam, met daarin onder andere het Diemerbos. Deze groene lappendeken bestaat uit bijzondere natuurgebieden in natte veengrond, doorkruist door spoorlijnen, rijkswegen en hoogspanningslijnen. De energieregio Noord-Holland Zuid overweegt nu de plaatsing van windmolens in dit gebied, binnen het zicht van Weespersluis.

In de Diemerscheg zijn wilde planten en dieren zoals waterbuffels en binnenkort een nat klimaatbos. Handig voor de opslag van CO2. Dicht bij de stad is een andere wereld vol rust en ruimte. Deze rust en ruimte zouden door het plaatsen van windmolens danig worden verstoord .

Unieke landschapspark

Door de groei van de stad maken veel meer mensen gebruik van de Diemerscheg. Daarom investeert de gemeente in ontwikkeling, beheer en behoud van dit unieke landschapspark. Amsterdam is bezig met het verbeteren van de ecologische verbindingen en door bestaande groene gebieden beter met elkaar te verbinden kunnen dieren zich hier beter verplaatsen. Begin dit jaar is gestart met het plaatsen van grote keien en planken over sloten voor dieren die op de grond leven en het project wordt momenteel afgerond met het zaaien van een gras- en bloemen mengsel.

Wij zijn er allemaal klaar mee

De bestuurscommissie Weesp keerde zich eind 2022 al tegen wethouder Zita Pels (Duurzaamheid) en haar besluit om de controle los te laten met betrekking tot de windmolens die Diemen mogelijk wil bouwen op de gemeentegrens met Weesp. Weespers vinden het onaanvaardbaar. Een van de lezersreacties onder het artikel hierover op 8 mei luidt dan ook: “Misschien wordt het tijd dat wij er allemaal eens klaar mee zijn.” De lezer pleit ervoor om de molens dan maar bij Pels in de achtertuin te plaatsen.

Petitie

Bewoners in en om het natuurgebied van de Diemerscheg zijn een petitie gestart tegen het voornemen van het plaatsen van de windmolens en verzoeken de energieregio Noord-Holland Zuid en de gemeenteraad van Amsterdam deze locatie buiten beschouwing te laten. De petitie is inmiddels 99 keer ondertekend. Ook Weespers kunnen op deze manier aangeven geen windmolens te willen zo dicht bij Weesp.

https://geenmolensdiemerscheg.petities.nl/

De Diemerscheg loopt van het Flevopark in Amsterdam-Oost richting het oosten. De scheg ligt ten zuiden van het IJmeer, waar een fietsroute loopt naar Muiden die ‘de natuurboulevard’ heet. De scheg loopt ook langs het water van de Diem en de Gaasp, via het Diemerbos naar stadsgebied Weesp en eindigt bij de Vecht.


De Diemerscheg - Kaart: Gemeente Amsterdam

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant