Afbeelding

'Fundering kerk niet berekend op andere functie'

Algemeen

WEESP - Ga je iets doen met de Laurentiuskerk, dan loopt de rekening al snel op tot anderhalf miljoen euro om de fundering aan te pakken. Zo legt de katholieke parochie uit in het WeesperNieuws in reactie op de discussie over de herstelkosten. 

Vorige week vertelde hoogleraar Gerrit Vermeer aan de Weesper politiek dat de kerk voor 300.000 euro te redden is. Dat klopt, zegt de parochie in reactie. Maar dan behoud je het gebouw en kun je verder nog weinig. 

Stabiliseren
"300.000 euro is het bedrag dat nodig is om de oostelijke, en slechtste, muur van de kerk te stabiliseren. Zo is in 2013 na een second opinion door een ingenieursbureau samen met de gemeente becijferd. Dan is het gebouw in zijn huidige vorm als kerk te gebruiken, maar binnen 15 jaar is aanvullend herstel nodig, zo is ons verteld. Ga je iets anders met die kerk doen en de funderingen meer belasten, dan loopt de rekening snel op", aldus Leo Ruiter.

Bisdom
Ook vanuit het bisdom in Haarlem wordt de discussie nauwgezet gevolgd. Peer Houben van het Bisschoppelijk Adviesbureau Bouwzaken: "We moeten ons realiseren dat de kerk is gebouwd met een bepaalde belasting in het achterhoofd. De kerk kent een jarenlange geschiedenis met funderingsproblemen. In 1929 waren de eerste problemen er al. Funderingsherstel vond plaats in 1933, 1946, 1963 en 2004. De palen onder de kerk zijn aangetast door een bacterie. Wie vervolgens iets wil doen met de kerk, moet toch de fundering aanpassen. De belasting zal per vierkante meter ongeveer verviervoudigen en daar is de kerk niet op gebouwd."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant