Afbeelding

Weesper stolpboerderijen het zuidelijkst

Cultureel

WEESP - Als enthousiaste stolpboerderijbewoner sloot Weesper Steven de Nie zich aan bij Boerderijenstichting Noord-Holland en ontdekte zo dat zijn stolp aan de Utrechtseweg, samen met die van de buren, de zuidelijkste van Nederland zijn. "Dat maakt het wonen op deze plek nog specialer."

Op zoek naar een fijne stek om te wonen betrokken Steven de Nie samen met zijn echtgenote Adrianne van der Bas in 1994 'hun' stolp aan de Utrechtseweg. Hier wilden ze wonen, wat een bijzondere sfeer had deze plek. Het verhaal gaat dat in 1870 twee broers uit de Beemster in het toenmalige Weesperkarspel aan de Vechtdijk ieder een eigen melkveehouderij begonnen. Ze bouwden twee identieke, gespiegelde, middelgrote stolpboerderijen met daarachter het land dat in lange smalle kavels de Aetsveldse polder inliep. Het dierenartsechtpaar trof honderd jaar later bij aankoop de boerderij op nummer 92 nog in originele staat aan. De laatste boeren die het pand bewoonden - familie Schoonhoven - hadden veertien jaar daarvoor hun koeien weggedaan, maar verder alles zo gelaten als het al honderd jaar was. De Nie: "Het zag eruit als een stolp in de zomer met een lege deel, alsof de koeien zo weer naar binnen konden lopen."

5500
In heel Noord-Holland staan nog zo'n 5500 stolpboerderijen en geven een eigen karakter aan het landschap. De constructie is minimalistisch. Op een energie-efficiënte manier werden de functies van veestalling, hooiopslag en het wonen van de boeren samengebracht onder een piramidevormig dak. De Nie: "De warmte van de koeien en mensen bleef dankzij de kapconstructie van houten sparren met riet optimaal bewaard. Beneden was het wel koud en tochtig. Adrianne en ik hebben de verrotte vloerbalken laten vervangen door een betonnen vloer met comfortabele vloerverwarming, maar daarna alles in originele staat gerenoveerd. Nu nog kijken we zo in in de kap tegen het riet van 150 oud aan. Ons woonparadijs aan de Vecht, waar onze dochters heerlijk zijn opgegroeid. Verderop aan de Utrechtseweg stond tot een paar jaar terug nog een stolpboerderij, maar die is ingestort. De wetenschap dat wij daardoor nu in de zuidelijkste stolp van Nederland wonen maakt deze plek nog specialer."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant