Ook Jess Optiek trekt zich het lot van eenzame ouderen aan en organiseerde vorige maand een rondvaart.
Ook Jess Optiek trekt zich het lot van eenzame ouderen aan en organiseerde vorige maand een rondvaart.

Weesp weet lang niet alle eenzame ouderen te bereiken

Algemeen

WEESP - Eenzaamheid onder oudere Weespers vormt nog steeds een groot probleem. Er wordt wel van alles gedaan, maar het lukt de gemeente amper om alle eenzame ouderen goed te bereiken. Dat zegt wethouder Astrid Heijstee. 

Het voornaamste probleem is dat eenzaamheid te lang onder de radar blijft. "Mensen die eenzaam zijn komen bijna niet meer buiten, doen veel alleen en vragen geen hulp. Ze willen anderen niet tot last zijn en voelen zich vaak overbodig." Ook lastig is dat de diagnose niet altijd helder te stellen is. Misschien heb je niet eens door dat je eenzaam bent. Zoiets sluipt er geleidelijk in en de aanwijzingen dat je misschien eens in actie moet komen (voor jezelf of een ander) zijn niet altijd duidelijk, zelfs voor je directe omgeving niet. En dan is er ook nog de schaamte. "Mensen zullen niet snel zeggen dat ze zich eenzaam voelen en als ze dat wel doen dan valt het gesprek vaak stil", zegt seniorencoach Roos de Graaf. 

Wethouder Heijstee stelt dat de gemeente het probleem op moet pakken, maar de grote vraag is: wat kan de gemeente? Heijstee somt deelname aan een hele rits overleggroepen en activiteiten op, waaruit blijkt dat de gemeente absoluut niet stil zit. Maar steeds komt het terug op het punt: worden de mensen ermee bereikt? "Dit najaar hebben we weer een grote activiteit, waarbij we ons nu al buigen over de vraag hoe we dat bij zoveel mogelijk mensen in deze doelgroep bekend maken. Want we kunnen er veel over praten en het erg vinden, maar hoe bereiken we de mensen? Dat is de grote uitdaging."

Hoewel eenzaamheid onder ouderen een probleem blijft, gaat het langzaamaan ook wel wat beter. De eenzaamheidscijfers van de regio Gooi en Vechtstreek zijn lager dan het gemiddelde en namen de afgelopen jaren gestaag af. 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
"Dit is een zorgprobleem, geen veiligheidsissue" Overlast door verwarde personen groeit al jaren achtereen Algemeen 28 sep, 14:00
Logo
Afbeelding
Nieuwkomersklas Kors Breijerschool Bijzondere klas maakt van kinderen uit alle windstreken gewone leerlingen Algemeen 28 sep, 13:17
Afbeelding
Weesp kan meedoen aan Amsterdamse Pubquiz Algemeen 28 sep, 10:53
Afbeelding
Bingo Versa Welzijn voortaan in kantine FC Weesp Buurt & wijk 28 sep, 08:00
Logo
Afbeelding
Charelle en Floor finishen Tour for Life Zadelpijn, 1,1 miljoen euro en een huwelijksaanzoek Sport 27 sep, 16:00
Afbeelding
Weg is de veiligheid van de Vinex-pallisade Column De Nieuwe Weesper Algemeen 27 sep, 14:00
Afbeelding
Vacatures van de Vrijwilligerscentrale Algemeen 27 sep, 13:00
Logo
Afbeelding
Open Dag het Domijn Ateliers en werkplaatsen open Algemeen 27 sep, 11:20
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief