Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Waagplein afgesloten door zinkgat

Buurt & wijk

WEESP Een probleem met de riolering zorgt op het Waagplein voor een ingestort deel van de straat, een zogenaamd zinkgat. De weg is afgezet voor voertuigen. Het is nog wel mogelijk om langs de andere kant van de kerk (over de Kerkstraat) te rijden. Wat precies het probleem met de riolering is, wordt op dit moment onderzocht. Onduidelijk is hoe lang het Waagplein onbegaanbaar blijft. 

Door een zinkgat – volgens Wikipedia ook wel een sinkhole of verdwijngat genoemd – is het Waagplein tijdelijk afgesloten voor voertuigen. Het gat ontstond op oudjaarsdag, maar volgens buurtbewoners sluimerde het al eerder. “We zagen al een tijdje dat de stenen op die plek een beetje verzakt waren. Maar we wisten natuurlijk niet dat er een zinkgat onder zat,” meldt een buurman. Toen duidelijk werd dat dit het geval was, is de straat door de gemeente afgezet. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen of ongelukken gebeurd door het zinkgat.

‘Eerst uitzoeken wat er aan de hand is’

Maandag is het gat onderzocht door twee medewerker van P. van Twisk Agrarische Dienstverlening, in opdracht van Waternet. “Voor we het gat in de weg kunnen maken, moeten we eerst uitzoeken wat het probleem is. Hier zie je het rioolgewelf. De buis die hier had moeten zitten is gedeeltelijk weg.” De man wijst in het gat. “Daar zit zo te zien ook een hele oude buis. We weten nog niet hoe het allemaal in elkaar steekt. Wat wel opvalt, is dat er heel veel olie ligt en dat het ook naar olie ruikt. Wellicht lag hier wel een oude olieleiding,” speculeert de man. De werklui verwachten het probleem niet voor dinsdag opgelost te hebben. “Geen idee hoe snel we dit kunnen fiksen, eerst maar eens kijken wat er aan de hand is.”


Met de fiets en lopend kun je nog over het Waagplein. Met de auto moet je omrijden.


Twee medewerkers doen in opdracht van Waternet onderzoek naar de oorzaak van het zinkgat.


 Door de openliggende straat kun je zo in het oude rioolgewelf van Weesp kijken.


Het zou kunnen dat het jouw drol is die daar langs drijft.


De werkmannen leggen uit dat ze een buis zouden verwachten van het rioolgewelf richting de stoep (mogelijk in verbinding met de huizen), maar dat deze buis ontbreekt of van ouderdom is ingestort. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant