De hulpdiensten kunnen hier niet meer passeren
De hulpdiensten kunnen hier niet meer passeren Foto: WeesperNieuws

Hoe moet dat bij een calamiteit? De hulpdiensten kunnen er niet meer door.

Buurt & wijk

WEESP - Dat de Fortbrug, de passage tussen de Ossenmarkt en de ‘s Gravelandseweg, in slechte staat was is bekend. In de zomer van 2022 werd de brug afgesloten voor zwaar verkeer. 

Omdat chauffeurs van wagens boven de 3,5 ton zich niet - of niet voldoende - lieten weerhouden werd het wegdek versmald. Er werd een hoogteportaal bij de opgang van de brug geplaatst. Daarmee werd een effectieve barrière opgeworpen voor verkeer dat niet meer veilig over de verzwakte brug kon rijden. 

Inmiddels blijkt dat de barrage een minder wenselijk bij-effect heeft, althans naar de mening van omwonenden van de ‘s Gravelandseweg en de Lange Muiderweg. De verkeersbelemmerende maatregelen doen hen vrezen dat de hulpdiensten niet snel genoeg ter plekke kunnen zijn in geval van calamiteiten. 

“Stel je voor dat er iemand in huis een hartaanval krijgt, zoals onlangs gebeurde in het centrum. De ladderwagen van de brandweer kan niet onder het hoogteportaal door. Hoe moet dat dan?” Deze vraag wierp Cees Sluijk van het CDA op namens de omwonenden tijdens de vergadering van het Algemeen Bestuur van stadsgebied Weesp van de afgelopen week. Omrijden zou tijdverlies geven en dat kan in het uiterste geval zelfs mensenlevens kosten. De door hem gestelde vervolgvraag was een logische voortzetting van deze gedachtegang: wat zijn de vervolgstappen en de tijdsplanning voor Project Fortbrug? 

Portefuillehouder Jan van der Does stelde in antwoord op de vragen dat de omrijroute over Fort Uitermeer in overleg met politie en hulpdiensten is vastgesteld en  daarbij ongetwijfeld getoetst is op minimale aanrijtijden. Inmiddels is duidelijk geworden dat de brug niet gerepareerd kan worden en vervangen zal moeten worden. Over het tijdpad dat hiermee gemoeid is, en dus de periode dat de hulpdiensten zullen moeten omrijden, kon hij geen concrete uitspraken doen. Hij sprak de verwachting uit dat er in 2024 een nieuwe brug zal liggen, maar komt hier op een later moment concreter op terug.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant