De sluisdeuren worden vervangen
De sluisdeuren worden vervangen Foto: Aangeleverd Waternet

Renovatie aan brug en sluis in Driemond gestart

Buurt & wijk

DRIEMOND - De brug en sluis in Driemond (bouwjaar 1937) zijn verouderd en aan vervanging en renovatie toe, zo laat het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht in een persbericht weten. Er is reeds met de werkzaamheden gestart.

Het meest ingrijpende werk valt na de zomerperiode 2023. De brug is de enige ontsluiting van het dorp, daarom wordt, wanneer de doorgang in verband met het werk niet mogelijk is, naar verwachting vanaf november 2023, een noodbrug geplaatst. Naar verwachting is de brug medio april 2024 weer open.

De brug in Driemond is een ophaalbrug over de Gaasp die het noordelijke en zuidelijke deel van Driemond met elkaar verbindt. De sluis vormt de vaarwegverbinding tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Gaasp en is daardoor belangrijk voor de beroeps- en pleziervaart. Ook vervult de sluis een belangrijke functie in het watersysteem, als milieukering bij calamiteiten en als noodkering bij hoogwater op het kanaal.

Op 6 maart zijn de eerste werkzaamheden gestart. De houten sluisdeuren werden al even niet meer gebruikt en ook de stalen sluisdeuren zijn aan herstel en aanpassingen toe. Het civiele techniek-bureau dat de werkzaamheden uitvoert heeft inmiddels alle sluisdeuren verwijderd. De sluis wordt volledig gerenoveerd. Niet alleen de houten en stalen sluisdeuren, maar ook de diverse betonelementen en het bewegingswerk van de deuren worden vernieuwd.

De huidige brug van Driemond wordt vervangen door een nieuwe brug met hetzelfde ontwerp. De stalen delen van de brug (brugval, hameipoort, balans, hangstangen en opleggingen) worden volledig vernieuwd en de fundering van de brug wordt versterkt. Ook de elektrotechnische en mechanische installaties van de brug worden vernieuwd. Deze nieuwe brug is volgens Waternet sterker, toekomstbestendig en duurzaam.

Het huidige brugwachtershuis maakt plaats voor een nieuw besturingsgebouw. De brug wordt in de toekomst op afstand bediend vanaf de bediencentrale van Waternet. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant