Afbeelding
Foto: Weespers aan de Wand

Geen Weespers aan de Wand, maar wel kunst kijken

Cultureel

WEESP - Al meer dan 20 jaar is het vaste prik: in het lange Pinksterweekeinde is op allerlei plekken in Weesp kunst te zien van Weesper kunstenaars.

Dit Pinksterweekeinde stond de 23e editie op het programma van Weespers aan de Wand (WadW), maar zoals voor zoveel evenementen, moest ook hier een streep door na de uitbraak van het coronavirus.

Toch kunnen we wel genieten van nieuw werk - een eis om als één van de Weesper kunstenaars aan de Wand mee te doen. Dit weekeinde niet aan de wand, maar online. En bij Nelis IJssalon is nu een mini-expositie waarin werk van een aantal van de kunstenaars van Weespers aan de Wand te bewonderen is.

Online gallery
In de online gallery vind je niet alleen werk van de geballoteerde kunstenaars en de gastkunstenaar van dit jaar, maar ook van anderen; kunstenaar of hobbyist, van heel jong tot heel oud en van schilderij tot beeldhouwwerk. "We hebben gemerkt dat juist door de coronacrisis Nederland massaal aan het 'maken' geslagen is en we willen Weespers een digitaal platform voor hun creativiteit bieden", vertelt Anneke Kroonenberg, secretaris van WadW. En dat hebben ze geweten. Begin mei ging de online gallery open en trapten de WadW-kunstenaars af met nieuw werk. Inmiddels is de gallery al aangevuld met 170 inzendingen.

"En daar zitten heel verrassende kunstwerken bij", vertelt Kroonenberg. "Het nieuwe werk van onze eigen kunstenaars, maar ik zie nu ook namen van mij nog onbekende kunstenaars, heel leuk om onze lijst zo uit te breiden. Die zullen we volgend jaar zeker uitnodigen om hun werk in te zenden voor de ballotage. 'Gast aan de Wand' Cedriq Laquieze laat heel verrassend werk zien. Hij maakt van enge insectjes prachtige kleurrijke sculpturen."

Creatief
Ook mensen die misschien geen kunstenaar zijn, maar wel heel creatief aan de gang zijn gegaan hebben werk ingestuurd. "Sommige inzenders vertellen ook hun verhaal erbij en dat maakt het extra bijzonder", vindt Kroonenberg. "Leonie Bouvy bijvoorbeeld, die prachtige dromerige schilderijen heeft gemaakt en vertelde dat ze zelf ooit ook een tijd in quarantaine op de ic heeft doorgebracht. Of de potloodtekening van Amber Sterenborg, zo gedetailleerd en realistisch, het lijkt wel een foto."

Soms hebben anderen werk ingestuurd. Zoals de oma van Julia, met haar drie jaar tot nu toe de jongste kunstenaar, die een verftekening van haar kleindochter aan de online gallery toevoegde. En de moeder van Maud van negen jaar, die online kunstlessen heeft gevolgd en prachtig werk heeft ingestuurd.

Het is maar een greep. Wie dit weekend, maar ook de komende tijd nog, van al die kunst wil genieten, vindt de online art gallery Weespers aan de Kant  hier. Inzenden is nog steeds mogelijk, dus nog eens terugkomen is zeker de moeite waard om weer nieuwe kunst te bekijken. En wie de Weespers toch aan de Wand wil zien kan dus vanaf volgende week een kijkje nemen bij Nelis.

In de spotlights
Zelf kunst aanleveren kan via een e-mail aan aanmelden@weespersaandewand.nl o.v.v. je naam en informatie over je werk. Iedere maand zet WadW een van de inzendingen in het zonnetje op de site en die kunstenaar krijgt een leuke prijs. De eerste prijswinnaar wordt op Tweede Pinksterdag bekend gemaakt en krijgt dat plekje in de Spotlight.

Een klein voorproefje van het werk in de online gallery:


Amber Sterenborg


Cedriq Laquieze


Leonie Bouvy

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant