Schaatsen in Weesp, toegeschreven aan Jan Beerstraten, onlangs ontdekt in Londen. Drie jaar geleden kwam in Breda een vergelijkbaar schilderij boven water.
Schaatsen in Weesp, toegeschreven aan Jan Beerstraten, onlangs ontdekt in Londen. Drie jaar geleden kwam in Breda een vergelijkbaar schilderij boven water.

Opnieuw 17e eeuws schilderij van Weesp ontdekt

Cultureel

WEESP - Opnieuw is er een 400 jaar oud schilderij van Weesp opgedoken. Het lijkt sterk op het winterse tafereel anno 1657 dat drie jaar geleden werd ontdekt, met ook nu weer zicht op een oude stadspoort en mensen die schaatsen op de Vecht. Beide schilderijen worden toegeschreven aan de Hollandse meester Jan Beerstraten.

Het doek van bijna anderhalve meter breed is op 6 december verkocht op een veiling in Londen voor een bedrag van ruim tweehonderdduizend euro. Het is onbekend wie de koper is.

Welke Beerstraten?

De verkoop heeft meer opgebracht dan verwacht. Dat heeft gevolgen voor de prijs van het eerdere schilderij van Beerstraten. De kunsthandelaar heeft de prijs van dat werk nu verhoogd. Museum Weesp wil dat andere doek dolgraag aankopen en krijgt sinds kort steun van een groepje Weespers met kennis op dat gebied. Zij wijzen erop dat het van beide Weesper stadsgezichten niet honderd procent zeker is wie het heeft gemaakt: Jan Beerstraten of een van zijn zoons: Abraham of Anthonie.

Beide schilderijen laten de Vechtbocht bij de sluis zien, in de buurt waar nu de Stationsweg is, maar vanuit een andere hoek. Bij het in 2019 ontdekte werk is er zicht op de sluis en de stad. In het ‘nieuwe’ werk kijk je langs de Hoogstraat. 


Beide schilderijen toegeschreven aan de Hollandse meester Jan Beerstraten. Links de meest recente ontdekking. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant