De sporen van de oude Utrechtse poort.
De sporen van de oude Utrechtse poort. Foto: Anton Cruysheer

Archeologen ontdekken sporen van oude Utrechtse poort

Cultureel

WEESP - Amateurarcheologen hebben aan de Nieuwstad afgelopen week resten van vermoedelijk de fundamenten van de oude Utrechtse poort gevonden. Het gaat om de resten van een structuur die aansluit op de vestingwallen. 

De Utrechtse poort was één van de stadspoorten van Weesp aan, zoals de naam al doet vermoeden, de weg vanaf Utrecht. De poort werd gebouwd tussen 1674 en 1676 en halverwege de negentiende eeuw weer afgebroken. Dat de Utrechtse poort exact op de plek van de sporen stond was op historische kaarten wel te controleren, maar dat er nog resten in de grond zouden zitten heeft ook de archeologen verrast. 

De sporen van de oude stadspoort werden per toeval gevonden door oud-archeoloog Anton Cruysheer. De oud-archeoloog reed langs de plek en zag een duidelijk archeologisch spoor dat zich in het zand aftekende. Cruysheer meldde de vondst, waarna een lokale archeoloog ter plaatse kwam. De bouwvakkers ter plaatse vertelden dat ze ter hoogte van de grondsporen ook een muurwerk van zeker 80 centimeter breed hadden gevonden. 

Ondertussen waren de bouwvakkers al bezig met werk aan de weg, waardoor de plek niet toegankelijk was voor verder onderzoek. Na afloop van de werkzaamheden konden nog wel wat andere vondsten verzameld worden, zoals aardewerk en bakstenen van tussen 1600 en 1900. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant