Dick van Zomeren tijdens de uitreiking van de Erespeld.
Dick van Zomeren tijdens de uitreiking van de Erespeld. Foto: Archief WeesperNieuws

Dick van Zomeren overleden

Familieberichten

Zijn plekje op het Carspelhof had hij al uitgekozen, want Dick van Zomeren wist dat zijn einde naderbij kwam, een triest feit dat hij zelf al had geaccepteerd.

Op 29 februari, twee dagen nadat hij 85 jaar werd, is Van Zomeren overleden aan de gevolgen van kanker. Van Zomeren zal nooit helemaal uit Weesp verdwijnen, want zoals hij zelf al zei in 2009: ‘Als schrijver ben je een beetje onsterfelijk’. 

Blijken van waardering

Van Zomeren was Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, winnaar van de Weesper cultuurprijs in 2012 en drager van de Erespeld van de gemeente Weesp, die hij in 2014 kreeg. Deze kreeg hij uitgereikt door burgemeester Bart Horseling tijdens een live-uitzending van Radio Weesp. Het stadsbestuur kende de Erespeld toe als blijk van waardering voor zijn diepgravende onderzoek en documentatie van de oorlogsjaren in Weesp. Zijn boeken, zoals ‘De geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Weesp’ uit 1983 en ‘Weesp in oorlogstijd’ uit 2012, vormen een belangrijke bron van informatie voor andere schrijvers, historici, organisaties en geïnteresseerden, zo stelde het college van B&W.

Levenswerk

Van Zomeren maakte in totaal vier boeken over Weesp. Ook stelde hij de geschiedenis van Weesper woningcorporaties te boek. Hij liet in de maanden voor zijn overlijden niets aan het toeval over en zorgde er zelf voor dat alle waardevolle kennis op de juiste plekken terechtkwam. Niemand documenteerde en publiceerde zo veel over Weesp en de Tweede Wereldoorlog als Dick van Zomeren. 

Het belang van al dat speur- en schrijfwerk voor huidige en latere generaties mag niet onderschat worden. “Mijn archief heb ik overgebracht naar de Historische Kring Weesp. Ook mijn digitale archief, alles. Mijn eigen computer is nu helemaal leeg. Dat geeft mij een gevoel van opluchting. Mijn levenswerk is in goede handen, ik hoef nu niets meer”, zei hij in zijn laatste interview over zijn naderende afscheid.

Liefde

Dick van Zomeren was een echte Weespermop, geboren en getogen in de stad die hij liefhad. Heel kort heeft hij elders gebivakkeerd en elf jaar in Muiderberg doorgebracht, om na zijn scheiding in 1988 direct weer terug te vluchten. “Mijn hele leven voel ik mij zo verknocht aan Weesp. Dat was altijd mijn drijfveer om erover te schrijven. Ik zeg altijd: ik hou van Marja en ik ben verliefd op Weesp.” Zijn vrouw, Marja Vogelezang, is bij veel Weespers bekend als (voormalig) onderwijzeres. Ze zouden dit jaar 30 jaar getrouwd zijn. In zijn laatste interview voor WeesperNieuws zei Van zomeren over haar: “Dankzij Marja waren de laatste dertig jaar de mooiste van mijn leven.”

Wij wensen Marja en de nabestaanden sterkte toe met dit verlies.

Dick van Zomeren wordt vrijdag herdacht tijdens een herdenkingsdienst in de Grote Kerk, waarna de begrafenis plaatsvindt op begraafplaats Carspelhof in Weesp.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant