Altsoliste Lieke Coenraad kijkt uit naar het concert
Altsoliste Lieke Coenraad kijkt uit naar het concert Foto: WeespFoto/Mathé Snoek

Toegangskaartje tot het paradijs: Kamerkoor Victoria zingt Rossini’s Petite Messe Solennelle

Cultureel

WEESP - Kamerkoor Victoria geeft een lustrumconcert in thuisstad Weesp. Het kamerkoor bestaat vijf jaar en viert dat met de uitvoering van de Petite Messe Solennelle van Rossini.

Het stuk is één van de favoriete werken van altsoliste Lieke Coenraad. Ze roemt het bijna weelderige karakter dat de mis kent. “Het is zulke vrolijke, echt Italiaanse muziek die heerlijk is om te zingen. Vooral het Agnus Dei, het grote hoogtepunt waarmee het stuk eindigt. Ik kijk er enorm naar uit om het in de Van Houtenkerk uit te voeren.”

De grote operacomponist Gioachino Rossini verraste vriend en vijand aan het eind van zijn leven met dit werk voor kamerkoor, piano en harmonium. Was het een mis? Was het een opera? Parijs was verrukt en geschokt. De reacties varieerden in 1864 van “geraffineerd, elegant” tot “uitzinnig, waanzinnig!” Rossini wist zelf niet hoe hij zijn smeekbede aan de Goede God moest uitleggen. “Schreef ik gewijde muziek? Of vermaledijde muziek?” Hoe dan ook, hij hoopte met deze gewaagde, rijke compositie toegang te krijgen tot het paradijs.

Kamerkoor Victoria staat onder leiding van dirigent Robert van der Vinne. Verder werken mee Wouter van der Lans (piano), Piet Hulsbos (harmonium) en solisten Noëlle Drost (sopraan), Lieke Coenraad-(alt), Joppe van Hulzen (tenor) en Wessel van der Ham (bas).

Petite Messe Solennelle door Kamerkoor Victoria onder leiding van Robert van der Vinne
Van Houtenkerk Weesp, Zondag 19 februari 2023 aanvang 15.00
https://www.ticketkantoor.nl/shop/MesseSolennelle


Kamerkoor Victoria tijdens het Weesper Korenfestival 2022 - WeespFoto/Mathé Snoek

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant