Film over geleidehonden in City of Wesopa tijdens de dierencinema-dagen.
Film over geleidehonden in City of Wesopa tijdens de dierencinema-dagen. Foto: Anne-Mieke Bredschneyder

City of Wesopa presenteert de dierencinema-dagen

Kunst & cultuur

WEESP - City of Wesopa zet vier dagen lang dieren in de hoofdrol. Hoe is het om de mensenwereld vanuit het dier te bekijken?

Dieren: Je kunt liefhebber zijn, bewonderaar, zelfs verliefd of een hekel aan ze hebben. Je kunt ze als nuttig beschouwen of als overbodig en lastig. Ze horen er gewoon bij of ze zijn uitzonderlijk. Ze zijn mooi of niet om aan te zien. Zo verschillend kijken mensen tegen dieren aan. 

Er kwamen zoveel goede arthouse-films voorbij met dieren in de hoofdrol, dat City of Wesopa besloot ze te bundelen. Eind september presenteren ze vier bijzondere films voor volwassenen en op zondag wordt afgesloten met een familieprogramma. Cinema die je vanuit het dier naar de mensenwereld laat kijken: een verfrissend perspectief.

Koe

Neem de film ‘Cow’, die op donderdagavond wordt vertoond. Regisseur Andrea Arnold filmt ook letterlijk vanuit het standpunt van de koe, de mensen staan er maar half op. Een unieke documentaire die het leven op de boerderij vanuit koeienogen laat zien. Wendela en Boy van boerderij De Groene Griffioen uit Weesp praten je na afloop bij over natuurvriendelijk boeren.

Ezel

Op vrijdagavond komt de ezel opdraven. ‘EO’ gaat over de belevenissen van EO, die begint als circusezel en daarna allerlei andere eigenaren krijgt te verduren. EO blijkt niet dom en kan heel ezelachtig melancholisch kijken.

Vogel

Zaterdagmiddag is het tijd voor vogels. De documentaire ‘Grutto!’ van Ruben Smit belicht het bijna eindeloze aanpassingsvermogen van de vogel des vaderlands aan de voortdurend veranderende omstandigheden, met klimaatverandering en afnemende biodiversiteit. Gelukkig zijn er ook boeren die te hulp schieten. Eén van de bekendste vogelaars van Nederland, Jesse Zwart, geeft na afloop antwoord op vragen vanuit de zaal. 

Hond

Op zaterdagavond helpt het dier de mens: in de documentaire ‘Buddy’ van Heddy Honigmann een hoofdrol voor de bijzondere band tussen geleidehonden en hun eigenaren. De Weesper inzamelingsactie voor hulphond Wob is een mooi lokaal voorbeeld van hoe belangrijk een hulphond voor zijn baasje kan zijn. En je kunt hier nog steeds doneren. 

Varken

Op zondagochtend geven de dieren een feestje in de City. Met boerderijfilmpjes en veel spelletjes zoals ezeltje strekje, koe melken, eieren gooien, geluiden raden, welk dier voel je? Kinderen vanaf zes jaar (en volwassenen natuurlijk) kunnen die ochtend ook naar de film ‘Knor’, de bekroonde animatiefilm van Mascha Halberstad over het varken. Negenjarige Babs krijgt een varken cadeau en gaat op aandringen van haar vader en moeder met Knor een puppycursus volgen. Haar opa heeft heel andere plannen. Een film voor het hele gezin met best spannende scènes.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant