Een spannend verhaal van over verraad en vergeving: Be Matthäus.
Een spannend verhaal van over verraad en vergeving: Be Matthäus. Foto: Brian Elings

Jeugd-educatieproject Be Matthäus gaat over pesten

Kunst & Cultuur

WEESP - In de Van Houtenkerk was voor leerlingen van de basisscholen in Weesp het jeugdeducatieproject Be Matthäus op donderdag 4 en vrijdag 5 april. Deze muzikale voorstelling is een productie van Het Koninklijk Concertgebouw, in samenwerking met Ton Meijer en werd georganiseerd door het Weesp Chamber Music Festival.

Hoogtepunten uit de Matthäus passie werden gezongen door countertenor Arturo den Hartog en prachtig begeleid door de muzikanten. Meijer maakte er een spannend verhaal van over verraad en vergeving, waarin kinderen de rollen kregen toebedeeld van keizer Pontius Pilatus, de schurk Barrabas en het schreeuwende volk. Met de ondertekende belofte om aardig voor elkaar te zijn en naar elkaar om te kijken werd de voorstelling opening afgesloten. 

Aan een van de voorstellingen van vrijdag namen ook bewoners van de Hogeweyk deel. Jong en oud bijeen tijdens de voorstelling met de schitterende muziek van Bach’s Matthäus Passion live uitgevoerd door topmusici. De voorstelling Be Matthäus is een interactief schoolproject om oudere basisschoolleerlingen op een speelse manier kennis te laten maken met de oer-Hollandse traditie van de passie-uitvoeringen.

De prachtige en ingetogen muziek van Bach’s Matthäus Passion wordt gebruikt om het onderwerp pesten aan de orde te stellen: wat pesten doet en hoeveel het teweeg brengt. Tom Meijer bracht in voorgaande jaren andere succesvolle projecten als Be Bach, Be Mozart en Be Opera

Ton Meijer - tekst, regie, spel, zang.
Arturo den Hartog – zang.
Kadir Ozgun – fluit.
Anne van Eck – viool
Ursula Dutschler – klavecimbel.




De beelden van beeldend kunstenaar Herman Lamers voor het project Ongekend.Weesp staan nu fier op het podium in de Van Houtenkerk.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant