In tijden van nood soms het allermooiste uitzicht
In tijden van nood soms het allermooiste uitzicht Foto: De Toiletalliantie

Hoge Nood: tekort openbare toiletten

Mensen

REGIO Het is iedereen wel eens overkomen: hoge nood, en geen openbaar toilet te bekennen. Als je een medische aandoening hebt waardoor je af en toe snel toegang tot een toilet nodig hebt is dit al helemaal precair. Veel mensen gaan om deze reden zelfs nauwelijks meer de deur uit. Een Toiletnorm en een HogeNood-app moeten verlichting geven, maar om echt rustig te kunnen wandelen, winkelen of recreëren moet er nog meer gebeuren. De Toiletalliantie en de Maag Lever Darmstichting doen een oproep: “Provinciale partijen, zorg voor meer toiletten in de natuur, bij busstations en langs wandel- en fietspaden”. 

De Toiletalliantie roept provinciale partijen op zich in te spannen om het toilettekort terug te dringen. Steeds meer gemeenten doen iets aan het tekort aan wc’s in stads- en dorpscentra, maar provincies nemen nog weinig initiatief. Dat moet anders, want nu blijft één op de vier Nederlanders vanwege het tekort aan plasplekken regelmatig thuis, en bij ouderen zelfs meer dan één op de drie. Dit blijkt uit onderzoek door Peil.nl onder 1237 respondenten. 

De Toiletalliantie bestaat uit ruim twintig maatschappelijke organisaties en heeft als missie om voldoende openbare toiletten in Nederland te krijgen. Samen met gemeenten, winkeliers en horecaondernemers wil de Toiletalliantie ervoor zorgen dat dit goed wordt geregeld in Nederland, zowel in steden en dorpen als in de natuur. De Maag Lever Darm Stichting heeft de Toiletalliantie in 2018 opgericht.

Provinciale taken, vrijheid voor de medemens
In haar brief aan de verkiezingsprogrammacommissies van de politieke partijen wijst de Toiletalliantie op de taken van de provincies. “Provincies moeten zich meer inspannen om het toilettekort terug te dringen op grote busstations, in natuur- en recreatiegebieden en langs fiets- en wandelroutes. Met meer toiletten durven al die mensen die nu nog thuisblijven er weer op uit te gaan,” aldus Ivo Thonon, woordvoerder van de Toiletalliantie.  

Tekort aan toiletten
Op veel terreinen waar provincies over gaan bestaat een tekort aan toiletten: zo hebben veel overstap- en busstations geen toilet. In Gelderland hebben de regionale treinen geen toilet. In de meeste natuur- en recreatiegebieden zoek je tevergeefs. En als ze er al zijn dan zijn ze moeilijk vindbaar of van lage kwaliteit. Uit onderzoek in bijvoorbeeld de provincie Utrecht blijkt dat negen op de tien landgoedbezoekers een tekort aan toiletten ervaart. Ook langs wandelroutes zijn er te weinig toiletten.

Niet alleen wandelaars ondervinden ongemak. Fietsers gaan dan wel sneller maar zijn toch niet altijd op tijd thuis: uit onderzoek van het Fietsplatform (de koepel van ANWB, Fietsersbond en toerfietsunie NTFU) blijkt dat ook zij vinden dat er onvoldoende openbare toiletten langs openbare (fiets)routes liggen. 

Drie stappen
De Toiletalliantie roept de politieke partijen op om drie stappen in hun programma op te nemen: er bestaat een Toiletnorm voor wandel- en fietsroutes. Deze moet dringend worden omgezet in beleid: om de 25 km een openbaar of opengesteld toilet langs (doorgaande) fietsroutes, en om de 5 km langs wandelroutes.
Geef als provincie het goede voorbeeld door de toiletten van het provinciehuis, (wegen)steunpunten en andere locaties van de provincie open te stellen. Zorg ook voor toiletten bij busstations en belangrijke overstappunten door bijvoorbeeld afspraken te maken met nabijgelegen horeca en winkels. Diezelfde afspraken kunnen provincies maken met toileteigenaren in natuur- en recreatiegebieden. Zet deze toiletten dan in de HogeNood-app en zorg voor raamstickers en bewegwijzering.
Maak tenslotte geld vrij voor het plaatsen van toiletten op plekken waar openstelling van toiletten niet kan. Zelfreinigende toiletten op plekken waar riolering ligt, en mobiele toiletten in het zomerseizoen waar die er niet is. Of zet permanente natuurtoiletten in die geen water, riool of elektra nodig hebben. Als deze maatregelen allemaal zijn doorgevoerd zal dat velen opgelucht doen ademhalen.

Zie voor meer informatie: www.iederewctelt.nl of www.mlds.nl.  

Afbeelding
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief