De Tafelberg bij Blaricum.
De Tafelberg bij Blaricum. Foto: GNR

De bergen van het Gooi

Natuur en Milieu

GNR - De landschappen in het Gooi zijn niet alleen bijzonder vanwege hun natuurwaarden. Er liggen ook heel veel cultuurhistorische schatten verborgen. Denk aan de grafheuvels op de Westerheide en de Hoorneboegse heide. Ze zijn de enige nog zichtbare overblijfselen van onze voorouders. Ze zijn ontstaan in de bronstijd (Westerheide) en de ijzertijd (Hoorneboegse heide). 

In die tijd was het Gooi een bosrijk landschap, maar de eerste heidevelden en kleine zandverstuivingen ontstonden al door het kappen van het bos voor landbouw. In deze vroege heidevelden bouwden mensen de grafheuvels om hun doden te eren. 

Een ander achterblijfsel van onze voorouders is een aantal ‘bergjes’ in het noorden van ons gebied tussen Naarden en Huizen. Het zijn de Eukenberg, Aalberg, Trapjesberg, Sijsjesberg en de Tafelberg. Ze zijn bekend door verhalen over druïdes, offerplaatsen of militaire functies die ze in het verleden misschien zouden hebben gehad. Van de Tafelberg bij Blaricum (met 39,2 m. boven NAP!) weten we in elk geval dat deze verhoogde plek al in de 17de eeuw in het verder vlakke West-Nederland een recreatieve functie had. Je kon bij helder weer zelfs Amsterdam zien liggen. 

Een andere verklaring van het gebruik van dit verhoogde punt is dat de Tafelberg ooit diende om vuren te stoken als baken voor de scheepvaart op de Zuiderzee. Om die reden zou de berg ook wel Kooltjesberg worden genoemd.

De bergjes worden nu vooral gebruikt door recreanten als uitzichtpunt. Een aantal bergjes wordt de komende jaren opgeknapt. We maken ze robuust en mooi inpassend in het landschap, zodat we, staande op deze Gooise bergen, van de prachtige omringende natuur kunnen blijven genieten.

Daan Eijben,
Boswachter Goois Natuurreservaat


Bijschrift - Annepaul Roukema

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant