Het milieu ondervindt schade door bouw- en renovatiebedrijven.
Het milieu ondervindt schade door bouw- en renovatiebedrijven. Foto's: Aangeleverd Weesper Clean Up

Weesper Clean Up roept bedrijven op hun verantwoordelijkheid te nemen

Natuur & Milieu

WEESP - Afgelopen zaterdag 2 maart heeft de Weesper Clean Up groep weer haar maandelijkse ronde door Weesp gedaan om onze stad schoon te houden.

In januari kwamen ze in de regio van de Meidoornflat overal bolletjes piepschuim tegen. De Weesper Clean Up heeft hier nu meerdere keren schoongemaakt, maar vindt nog steeds stukjes en korrels piepschuim. Vervuiling met piepschuim wordt veelal veroorzaakt door bedrijven die de woningen renoveren en isoleren.

Afgelopen zaterdag trof de groep ook in de Jan Prinsstraat schokkend veel vergelijkbare rotzooi aan. “Piepschuim, pur en grafietkorrels liggen er gewoon op straat. Op dit moment vindt hier onderhoud plaats aan de flats, en bedrijven die daar aan het werk zijn laten dit achter. De rotzooi komt eerst in een tuin terecht, maar verwaait dan naar de hele buurt. Purschuim wordt beschouwd als chemisch afval en als bijvoorbeeld een hond het eet, moet hij onmiddellijk naar de dierenarts. Hetzelfde geldt voor de grafietkorrels. Ze verspreiden zich gemakkelijk en komen in de natuur terecht. Dieren eten ervan en kunnen er erg ziek van worden. EPS isolatieparels, een populair alternatief voor purschuim als isolatie voor de kruipruimte, zijn eveneens een ramp voor het milieu.”

De Weesper Clean Up groep vindt dat de betreffende bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Ook bewustwording en kennis van de schadelijke gevolgen van het laten slingeren van deze materialen is heel belangrijk.

De schoonmaakronde door de Weesper Clean Up is elke eerste zaterdag van de maand. Ze vertrekken dan om 11.00 en om 14.00 uur vanaf de bibliotheek.


Bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen.


De korrels liggen overal en verspreiden makkelijk.


Kleine stukjes schuim liggen overal op straat.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant