De bibliotheek is een magische plek.
De bibliotheek is een magische plek. Foto: Riz Jongerius

Gemeente presenteert beleidsvisie bibliotheek en lanceert leesoffensief

Onderwijs & Wetenschap

WEESP/AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft haar eerste beleidsvisie voor de openbare bibliotheek gepresenteerd waarin drie hoofdambities van de gemeente voor de bibliotheek worden geformuleerd: Het verbeteren van lees- en taalvaardigheden, het aanpakken van digitale ongelijkheid en de rol die de bibliotheek speelt in buurten en wijken. 

De gemeente lanceert het initiatief ‘Liefde voor Lezen’. De ambitie van dit leesoffensief is om kinderen tijdens hun hele schoolcarrière met boeken in aanraking te laten komen en leesplezier te bevorderen, waardoor hun taal-en leesvaardigheid verbetert. 

De bibliotheek is een magische plek

Er wordt ook geïnvesteerd in de de aanpak ‘OBA op School’. Hiermee wordt gezorgd  voor een uitnodigende leesomgeving, met een gevarieerde en actuele collectie in de schoolbibliotheek. Het gratis bibliotheeklidmaatschap wordt uitgebreid uit van 18 tot 27 jaar. Ook leraren krijgen een gratis lidmaatschap want zij spelen een belangrijke rol in leesbevordering en in leesplezier bij kinderen. Goed voorbeeld doet goed volgen en daarom maken we voor deze groep het lidmaatschap gratis.

Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs):”De bibliotheek is een magische plek waar elke inwoner van Amsterdam, ongeacht zijn achtergrond of sociale status, welkom is. Je kunt er verdwalen in verhalen, avonturen beleven en zelf nieuwe dingen leren. Ik wil er samen met de bibliotheek voor zorgen dat onze gemeente de ‘leeshoofdstad’ van Nederland wordt, waar meer kinderen lezen dan waar ook in Nederland. Daarom lanceren we samen een leesoffensief.

Groei, ontwikkeling en digitale participatie

De bibliotheek moet een plek zijn waar iedereen terecht kan om te leren en zichzelf te ontwikkelen. Aangezien de taal-en leesvaardigheid van jongeren achteruit gaat en steeds meer mensen moeite hebben met taal, is het keren van deze trend een van de  belangrijkste punten in het beleid. Toegang tot de digitale wereld is ook niet voor iedereen vanzelfsprekend, de digitale kloof groeit. Ongeveer 20 procent  van de inwoners binnen de gemeente kan zich digitaal niet redden, en 14 procent van de mensen met een lager inkomen heeft geen computer, laptop of tablet in huis. De bibliotheek zet zich in voor het bestrijden van digitale ongelijkheid en is een plek waar inwoners laagdrempelig digitale ondersteuning kunnen krijgen en hun vaardigheden kunnen ontwikkelen. 

Verbinding 

De bibliotheek is een openbare ontmoetingsplek, waar buurtbewoners uit verschillende lagen van de bevolking elkaar kunnen ontmoeten. In een gemeente die groeit en waar ruimte schaars is, neemt het belang van een centrale ontmoetingsplek verder toe. Samen met de buurt worden programma’s en activiteiten ontwikkeld, zodat inwoners zich mede-eigenaar voelen van de bibliotheek in de buurt.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant