Afbeelding
Foto: Pixabay
podcast De Collegekamer

'Steek deel overschot in buffer jeugdzorg'

Politiek

WEESP - Wethouder Léon de Lange van Financiën wil een ruimere buffer voor de onvoorspelbare jeugdzorg. Van de 1 miljoen euro die de gemeente overhield op de jaarrekening van 2018 wil hij 3 ton in deze voorziening steken.

In het afgelopen jaar moest Weesp meer geld uittrekken voor jeugdzorg dan was begroot. Die kon worden betaald met meevallers op andere terreinen, waarna er nog steeds een overschot van 1 miljoen euro overbleef.

Zorgposten zijn lastig te begroten; je weet vooraf niet hoeveel mensen zich voor een zorguitkering melden, maar kunt als gemeente niemand die zorg weigeren. Die onvoorspelbaarheid kan een wethouder van financiën nog wel eens buikpijn bezorgen. De Lange (D66) wil daarom met een deel van het overgehouden geld nu de buffer voor jeugdzorg verder spekken.

Spaarpot
Het overgrote deel, zeven ton, gaat terug naar de algemene reserve. Om ambitieuze plannen waar te maken heeft dit college vorig jaar ruim 8 ton uit deze spaarpot gehaald met de afspraak het later weer terug te sparen. "Dat kunnen we nu sneller dan verwacht", aldus De Lange in onze podcast De Collegekamer.

Beluister hier de podcast, die ook gaat over het parkeerplan | 'Jazeker. Er gaan problemen ontstaan op plekken waar die nu niet zijn'

De hogere uitkering van het Rijk, die te maken heeft met het verdeelsysteem voor bijstandsuitkeringen, vormt een belangrijk deel van de meevaller over het vorige jaar. De gemeente is er bovendien in geslaagd om extra personele kosten als gevolg van de ambtelijke fusie vergoed te krijgen van Amsterdam, de discussie over de grenscorrectie met Gooise Meren af te wikkelen en de uitvoeringskosten die worden betaald aan de gemeente Stichtse Vecht voor het verstrekken van uitkeringen te verlagen.

51 miljoen
De totale begroting van Weesp bedraagt zo'n 51 miljoen euro. Het meeste gaat op aan de jaarlijks terugkomende zaken, zoals onderhoud aan wegen en gebouwen, riool, afvalverwerking, ondersteuning van kwetsbare inwoners en diensten in de vorm van taken van Burgerzaken, Toezicht en handhaving en het ondersteunen van sportieve en culturele activiteiten. Daarnaast is er in 2018 veel geld gestoken in projecten als de As van Allure, de herinrichting van het Stationsplein en de start van de bouw in Weespersluis.

Jaarstukken
Met de jaarstukken legt het college financiële verantwoording af over het afgelopen jaar. In het verslag wordt ingegaan op de belangrijkste beleids- en financiële resultaten ten opzichte van de voornemens die waren opgenomen in de begroting. De jaarstukken moeten nog worden vastgesteld door de gemeenteraad. De raad behandelt de jaarstukken in de raadsvergadering van 3 juli.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant