Afbeelding

Avond over lokaal bestuur na fusie met Amsterdam

Politiek

WEESP - Hoe zien de inwoners van Weesp de toekomst van het lokale bestuur voor zich? De gemeente Weesp houdt op 12 november een avond in de Grote Kerk aan de Nieuwstraat om op die vraag antwoorden en opvattingen te verzamelen. Aanvang 19.00 uur.

De vraag vloeit voort uit de voorgenomen gemeentefusie: Weesp gaat in 2022 of in 2026 ook bestuurlijk op in Amsterdam. Daarmee valt het zelfstandige bestuur van Weesp weg en wordt de stad vanuit Amsterdam bestuurd. Maar hoe? En op welke manier hebben Weespers daar straks invloed op? 

Realiteit
De wethouders Léon de Lange (Weesp) en Rutger Groot Wassink (Amsterdam) zijn al langer met elkaar in gesprek over welke mogelijkheden er zijn om Weespers invloed te geven. Dat noemt men 'nabijheid van bestuur'. Groot Wassink sprak eerder deze maand in Weesp met raadsleden over dit onderwerp. “Er is veel mogelijk, maar Weespers kunnen niet overal over blijven gaan”, zo wees hij op de realiteit. “Het kan niet blijven zoals het is. De consequentie van uw keuze is dat u uiteindelijk Amsterdam wordt."

Stadsdeelcommissies
Op de avond met de raadsleden ging het veel over gebiedsgericht werken en de stadsdeelcommissies. Het gebiedsgericht werken kan nog beter, vond Groot Wassink. Net als de stadsdeelcommissies. Die worden sinds 2018 bestuurd door personen die door het Amsterdamse college van B en W worden benoemd. Dat model wordt binnenkort geëvalueerd. De Amsterdamse wethouder wilde de komende evaluatie van de bekritiseerde stadsdeelcommissies niet beïnvloeden, maar Groot Wassink zei wel dat hij de terugkeer van gekozen stadsdeelbestuurders zou toejuichen. 

Los daarvan benadrukte hij dat Weesp het kiezen van het meest wenselijke bestuursmodel niet moet laten afhangen van de stadsdeelevaluatie.

Op WeesperNieuws Extra duiken we dieper in de voorgenomen fusie met Amsterdam. De artikelen staan in deze bundel.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant