Afbeelding
Foto: Pixabay

Vijf vragen over de begroting van de gemeente

Politiek

WEESP De gemeenteraad van Weesp buigt zich woensdag 6 november over de begroting voor 2020. Weesp verwacht zo'n 50 miljoen te ontvangen en ook weer uit te geven. 

Wethouder Léon de Lange van Financiën geeft tekst en uitleg in een extra aflevering van onze podcastserie De Collegekamer. Ook handig: we zetten hier vijf vragen (met antwoorden) op een rijtje.

Oud en nieuw
In de begroting staat hoeveel geld de gemeente komend jaar verwacht binnen te krijgen - en waar dat vervolgens aan besteed wordt. Veel beleid blijft hetzelfde, dus veel uitgaven gaan op dezelfde voet verder.

Bij veranderingen in beleid of nieuwe uitgaven wordt het spannender. Zo vergt het nieuwe parkeerbeleid een fikse investering. Drukt de bouw van een nieuw schoolgebouw in Weespersluis stevig op de begroting. En is te zien dat er ruimte is om achterstalling onderhoud in de stad op te pakken.

In de podcast met wethouder De Lange (D66) bespreken we dat. Als je verder leest, zie je vijf punten kort op een rijtje.

Beluister de podcast: "50 miljoen om allemaal plezierig in Weesp te wonen."  
 

1. Waar komt de 50 miljoen vandaan en waar gaat het aan op?

Weesp krijgt z'n geld van het Rijk (gemeentefonds) plus uit de heffing van lokale belastingen (ozb). Het geld gaat op aan van alles, maar toch vooral aan zorg (sociaal domein), het nieuwe parkeerplan, de nieuwe school in Weespersluis en het onderhoud van wegen en groen. De Lange: "Opdat we allemaal plezierig in Weesp kunnen wonen."

2. Is er geld voor nieuwe dingen?

In het coalitieakkoord van D66, GroenLinks en WSP staat dat het in Weesp groener en duurzamer moet. Dat kost geld en daar is in deze begroting ruimte voor. De Lange: "Er is de laatste jaren veel bezuinigd op onderhoud. De inhaalslag was al bezig en gaat door. Daarnaast hebben we de ambitie om te vergroenen en te verduurzamen. Als college zijn we erg blij dat we die verduurzaming voldoende kracht kunnen bijzetten."
Verder brengt Weesp (vooruitlopend op de gemeentefusie) de uitvoering van het sociale beleid onder bij Amsterdam. Dat betekent een aantal ruimere regelingen. Ook daarvoor is geld begroot.

3. Punt van kritiek is dat het subsidiestelsel te vast zit: nieuwe plannen maken geen kans. Verandert dat? 

Volgens De Lange is er altijd al ruimte voor aanvragen voor nieuwe initiatieven op bijvoorbeeld het gebied van cultuur. "Het is een misvatting dat er een vast cultuurbudget is. Was het maar waar, zou ik als wethouder van cultuur zeggen."  Wel is er een subsidieplafond, maar dat wordt pas vastgesteld als alle aanvragen zijn beoordeeld. "Dien een goed onderbouwde aanvraag in en dan staat niets in de weg", zegt De Lange. 

4. In Weespersluis komen uiteindelijk 2750 nieuwe huizen. Dat betekent een hogere opbrengst van de ozb. 

"Dat klopt. Maar een grote nieuwe wijk betekent ook meer wegen en groen om te onderhouden", zo roomt De Lange de extra opbrengst al direct af. Verder steekt Weesp geld in nieuwe voorzieningen die nodig zijn omdat er meer inwoners zijn. De nieuwe school in Weespersluis is daar een peperduur voorbeeld van: de bouwkosten kruipen richting de 16 miljoen. Het zijn (even technisch) de kapitaallasten die jaarlijks ten laste van de begroting komen.

5. Tot slot: gaat de belasting omhoog?

Nee, dat is niet nodig. Wel wordt het ozb-tarief geïndexeerd. Dat heet ook wel 'inflatiecorrectie' en betekent in de praktijk een verhoging van 2 à 3 procent. 

De begroting is nog in conceptvorm. Daarmee is dit vooral het goednieuwsverhaal van de coalitie. De gemeenteraad moet hem vaststellen en dat gebeurt niet nadat ook de oppositie er scherp naar gekeken heeft. Discussie en vaststelling staan op de agenda van de raadsvergadering van woensdag 6 november. Waarbij het mogelijk is dat er aanpassingen aan de begroting komen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant