De raadsvergadering van 6 februari 2020, over het bestuursakkoord met Amsterdam.
De raadsvergadering van 6 februari 2020, over het bestuursakkoord met Amsterdam. Foto: Ingrid Voet

Ook Weesp akkoord met fusie in 2022

Politiek

WEESP - Vanavond heeft de gemeenteraad het besluit genomen: in 2022 gaat Weesp op in Amsterdam.

Alleen de fractieleden van het CDA konden en wilden niet instemmen.

Twee weken geleden ging de Amsterdamse raad al akkoord met de afspraken tussen beide gemeenten voor de fusie.

Bestuurlijk akkoord
Voor het zover is, is er nog veel werk te verzetten. De afspraken, met daarin onder meer de lijst van 14 belangrijke en waardevolle punten die Weesp als onderdeel van Amsterdam wil behouden, zijn vastgelegd in een bestuurlijk akkoord.

Stadsrechten
Weesp behoudt haar eigen stadsrechten. Er komt een gekozen bestuurscommissie met een dagelijks bestuur dat direct valt onder het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam. Het uitgangspunt is dat deze verandering zo min mogelijk ingrijpt in het leven van de Weespers en dat het unieke karakter van Weesp behouden blijft.

Verkiezingen
Op 16 maart 2022, de dag van de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen mogen Weespers hun stem uitbrengen voor de gemeenteraad van Amsterdam én de Weesper bestuurscommissie.

Zienswijzen
Het herindelingsontwerp, waar beide gemeenteraden nu mee hebben ingestemd, ligt nog acht weken ter inzage bij de zeven stadsloketten van de gemeente Amsterdam en in het informatiecentrum van de gemeente Weesp. Iedereen kan een reactie geven op het herindelingsontwerp via www.weesp.amsterdam.nl.

Naar Amsterdam
Het bestuurlijk akkoord wordt morgenmiddag ondertekend in Amsterdam door burgemeesters Halsema en Van Bochove en de wethouders Groot Wassink en De Lange. Naast het college en raadsleden, gaan ook 14 Weespers mee, als vertegenwoordigers van die 14 kernwaarden.

Met een klap met de voorzittershamer verklaart burgemeester Van Bochove dat de Weesper raad - in meerderheid - instemt

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant