Judith Kortland is de vestigingscoördinator in Weesp.
Judith Kortland is de vestigingscoördinator in Weesp. Foto: Ingrid Voet
Voor elkaar

Bibliotheek Weesp

Zorg

In Weesp hoeft niemand er alleen voor te staan. Er zijn hier tal van organisaties actief die uiteenlopende vrijwilligershulp bieden. In onze zomerserie 'Voor elkaar' leggen de organisaties uit wat ze voor Weespers kunnen betekenen. 

'Voor ons is de ontmoetingsfunctie van de bibliotheek heel belangrijk'


WEESP Bij de Bibliotheek aan de Oudegracht kun je terecht voor boeken, e-books, muziek en films, maar ook voor cursussen en activiteiten. "Voor ons is de ontmoetingsfunctie heel belangrijk en ook om eenzaamheid tegen te gaan", vertelt vestigingscoördinator Judith Kortland.

Biedt de bibliotheek meer dan boeken lenen? 
"Bij ons kun je boeken lenen, maar ook e-books. We zijn er achter gekomen dat sommige mensen die een e-reader hebben, niet weten hoe ze daar een e-book op moeten zetten. De bibliotheek is verbouwd en nu staat er een digitale zuil die met filmpjes laat zien hoe je zelf een e-book, dat je gekocht of geleend hebt, op je e-reader of tablet kunt installeren. Vooral in de zomer willen leden liever geen boeken mee op vakantie, maar een e-reader met verschillende e-books erop. Dat is ook makkelijker mee te nemen in je koffer. We hebben ook een muziekweb waar je muziek kunt streamen en luisterboeken kunt lenen. Je kunt hier ook gratis internetten alleen moet je wel betalen als je iets print."

'We helpen ouderen hun eerste stappen te zetten op het internet'

Wat voor soort cursussen geven jullie?
"We geven veel cursussen. Voorbeelden daarvan zijn de Digisterker en Klik & Tik die we vooral voor oudere mensen geven. Met de cursus Digisterker ondersteunen we inwoners die moeite hebben om bepaalde handelingen te doen op internet of angstig zijn om een DigiD aan te vragen en te gebruiken. Gemeente en overheid gaan steeds meer zaken doen met een DigiD dus is het belangrijk dat je weet hoe je het allemaal digitaal moet doen. De cursus Klik & Tik is voor mensen die bij wijze van spreken nog nooit een muis hebben vastgehouden. We helpen ze om de eerste stap te zetten op internet. Vanaf dinsdag 11 september beginnen we met een maandelijks inloopspreekuur voor vragen over Openbare Ruimte, Veiligheid en Verkeer. Ook begint dan weer het wekelijkse spreekuur van het Digi&Taalhuis. Als je lid bent van de bibliotheek kun je ook online cursussen volgen via onze website."

Hebben jullie genoeg vrijwilligers?
"Op het moment wel, maar we zijn altijd op zoek naar meer vrijwilligers. Waar we genoeg vrijwilligers voor hebben, is de 'Bibliotheek aan huis' voor mensen die fysiek niet in staat zijn om naar de bibliotheek te komen. Vrijwilligers bezorgen de boeken regelmatig bij hen thuis. Voor deze service kunnen klanten zich aanmelden via de website. In september begint ook weer het Mamacafé dat heel goed bezocht wordt en gerund wordt door vrijwilligers. Wat ook mooi was om te zien, was dat veel vrijwilligers ons kwamen helpen toen we aan het verbouwen waren. Heel aardig van ze."

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Stadsloket Weesp vaker open Algemeen 5 aug, 09:43
Afbeelding
Bardolino Ensemble eerste concert Chamber Music Weesp Algemeen 5 aug, 08:56
Logo
Afbeelding
Proeverij de Kroon krijgt nieuwe eigenaar Algemeen 4 aug, 15:34
Afbeelding
Noord-Holland verwijdert protestvlaggen langs provinciale wegen Algemeen 4 aug, 14:00
Logo
Afbeelding
Visboer Dirk van der Plas geliefd onder bewoners Dé haringman uit Muiden stopt na 40 jaar Mensen 4 aug, 12:30
Logo
Afbeelding
Malafide loodgietersbedrijf actief in Weesp Louche loodgieter intimideert minderjarige in Weesp Algemeen 4 aug, 09:40
Logo
Afbeelding
In Weesp groeit de bevolking waarschijnlijk met 24,9 procent Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven Algemeen 3 aug, 14:55
Afbeelding
FC Weesp gaat Noord-Holland in Algemeen 3 aug, 13:21
Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief