Afbeelding
Foto: Pixabay

Persoonlijke gegevens 500 Weespers op straat door diefstal

Politie

WEESP Begin april is in het pand van Belastingen Amsterdam een harde schijf gestolen uit een computer die wordt gebruikt voor het scannen van inkomende poststukken. De gestolen schijf bevat scans van documenten die opgestuurd zijn door ongeveer 30.000 belastingplichtigen, waaronder 500 Weespers.

Het gaat om verschillende soorten documenten die met de post binnen gekomen zijn van juli 2020 tot en met maart 2021. Denk aan bezwaren, aangiften en verzoeken om kwijtschelding, waar dus ook contactgegevens, kopieën van ID-bewijzen en andere persoonlijke gegevens in kunnen staan.

Volgens een raadinformatiebrief van gemeente Amsterdam is de harde schijf voorzien van authenticatie-beveiliging en kunnen de gegevens niet zomaar worden uitgelezen. Dat betekent echter niet dat de beveiliging niet kan worden omzeild. Omdat het risico bestaan dat gegevens worden doorverkocht en gebruikt worden voor identiteitsdiefstal, krijgen alle betrokkenen een brief waarin uitgelegd staat wat de risico’s zijn van het datalek.

Ook de Weespers waarvan documenten of gegevens op de harde schijf staan, hebben een brief gekregen. Tijdens de vergadering op 19 mei van de commissie AZM van gemeente Weesp wordt het incident besproken. “Wij betreuren het incident eveneens en zullen in nauw overleg met Belastingen Amsterdam de vervolgstappen bespreken,” schrijft wethouder Léon de Lange in een brief naar de gemeenteraad. “Zodra er meer bekend is, zullen wij u informeren.”

De politie doet nog nader onderzoek naar de diefstal.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant