Water om mee te leven en van te genieten.
Water om mee te leven en van te genieten. Foto: André Verheul

Waterschapsverkiezingen: wat valt er te kiezen?

Politiek

WEESP Twaalf politieke partijen nemen deel aan de waterschapsverkiezingen voor het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht op 15 maart a.s. Wat valt er allemaal te kiezen? 

Tijdens de waterschapsverkiezingen op 15 maart kunnen inwoners stemmen op wat ze belangrijk vinden als het gaat om veilig, schoon en voldoende water. Bijvoorbeeld: op welke manier het waterschap de dijken versterkt. Hoe schoon het oppervlaktewater moet zijn. En hoe wateroverlast bij piekbuien voorkomen wordt.

Nederland ligt in een laaggelegen gebied. Meer dan de helft van de inwoners van Nederland woont in een gebied dat kan overstromen. De waterschappen maken zich elke dag weer sterk voor veilig, droog en beschermd wonen. Door de klimaatverandering neemt het aantal hoosbuien toe en stijgt de zeespiegel. Ook is het vaker lang droog. Meer dan ooit staat de regio voor een aantal grootse uitdagingen. De waterschappen maken keuzes over hoe Nederland omgaat met het water. Voor het behoud van natuur en natuurlijk ook omdat water voor veel plezier zorgt.

Vrijwel alle landelijk bekende partijen doen mee aan de waterschapsverkiezingen. GroenLinks, D66 en Volt zijn als partij geen deelnemer, maar zij steunen de groene waterschapspartij ‘Water Natuurlijk’. Op de lijst van Water Natuurlijk staan veel bekende regionale GroenLinks-ers en D66-ers.

Uit Weesp is D66-er Wouter Zorg (plaats 5) verkiesbaar. Zorg is waterschapsjurist met politieke ervaring en stelt dat ‘gezond water om mee te leven en van te genieten’ het uitgangspunt moeten zijn. Op de website van Water Natuurlijk zegt hij daarover:”Dat uitgangspunt vraagt ook om scherpe en soms onaangename keuzes. Ruimte is een schaars goed en dat betekent dat gevestigde belangen onvermijdelijk schuren met die nieuwe rol. Dat vraagt om scherpe, heldere afwegingen. Het vraagt om standvastige politieke koers en het vraagt om mensen die keuzes durven maken en daar ook voor durven staan. Aan dat spanningsveld wil ik graag een bijdrage leveren.”

De waterschapsverkiezingen vinden gelijktijdig plaats met de verkiezingen voor Provinciale Staten. Met de waterschapsverkiezingen worden de nieuwe bestuursleden voor alle 21 waterschappen gekozen.

Alle informatie over de waterschapsverkiezingen is te vinden op waterschapsverkiezingen.nl.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant