Afbeelding
Foto: Sophie Kerssemakers

Vechten op de Vecht markeert start sloeproeiseizoen

Sport

WEESP Voor de vrouwen en mannen van staal in hun roeiboten van hout is vandaag weer het sloeproeiseizoen gestart met Vechten op de Vecht. Dit is de traditionele opening van het roeiseizoen over een afstand van iets meer dan 11 kilometer.

Liefst 150 sloepen uit heel Nederland (dit is het maximaal aantal) hebben zich aangemeld voor Vechten op de Vecht. Gestart werd met de dames, waarna de heren het rondje over de Vecht mochten maken. Dit jaar was de start weer in de Kom van Weesp, waar spreekstalmeester Stefan Stasse de ploegen soepel startte en ze, voorzien van kundig en vaak hilarisch commentaar, op volle kracht de twee vernauwingen van de sluis door stuurde. Ondanks dat de voorspelde harde wind uitbleef vergde dit heel wat van de stuurmanskunsten en waren er spannende momenten te over.

Wegens een - buiten zijn schuld, zo werd benadrukt - afwezige sluiswachter moest de start worden uitgesteld, maar daarna maakten de roeiers, de omstanders en de vele leden van de organisatie er ondanks het regenachtige decor een waar feest van.

Indrukwekkend was het saluut dat in het mannenblok door twee verschillende ploegen werd uitgebracht. Ter nagedachtenis aan een recent overleden ploegmaat en stuurman hield de betreffende boot voor de start even stil en gingen de riemen een minuut de lucht in.


Na het passeren van de sluis zetten de sportievelingen koers richting het beschermde stukje Vecht dat Ballastgat heet, om vervolgens tegen de wind en de regen in weer terug te keren naar Weesp. Dit is trouwens een boeiend keerpunt. Het Ballastgat wordt door Natuurmonumenten beperkt toegankelijk gehouden, om de waterkwaliteit te verbeteren, maar voor Vechten op de Vecht wordt het tijdelijk opengesteld.

Zie voor foto’s van het evenement: www.weespfoto.nl 

De Kom van Weesp vol boten. Foto: Sophie Kerssemakers



Muziek was er ook: de Pegasus Pipes and Drums, niet uit Schotland maar uit Barneveld. Foto: Sophie Kerssemakers

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant