Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Mentale kwetsbaarheid krijgt gezicht

Zorg

BUSSUM - Op het Julianaplein in Bussum is sinds enkele dagen de buitententoonstelling OPEN te zien. Deze regionale tentoonstelling heeft als onderwerp despressiviteit laat een groep van dertig ervaringsdeskundigen tussen 18 en 35 jaar aan het woord. Zij vertellen in persoonlijke portretten en verhalen hoe zij hun depressie ervaren, hoe ze daarmee omgaan en wat hun omgeving voor hen betekent.

De regionale gemeenten en GGD’s willen hiermee mentale gezondheid van jongeren beter bespreekbaar maken, want erover praten is vaak een heel belangrijke stap richting herstel. Het merendeel van de jongeren voelt zich gezond en gelukkig, maar steeds meer jongeren hebben psychische klachten: slecht slapen, piekeren en angstklachten. Ook in de regio Gooi en Vechtstreek ervaren jongeren deze klachten, zelfs meer dan landelijk het geval is (Bron: Gezondheidsmonitor Jeugd 2021). Daarom is er de komende tijd extra aandacht voor mentale gezondheid. De tentoonstelling OPEN kan het gemakkelijker maken om over mentale gezondheid en depressie in gesprek te gaan en geeft tips voor wie het nodig heeft. Naast de tentoonstelling is er een leskaart voor scholen beschikbaar, organiseert de GGD een online ouderavond en is er een bijeenkomst voor professionals. Kijk op ggdgv.nl/open voor meer informatie hierover.

De buitententoonstelling is het startmoment en onderdeel van de regionale campagne over mentale gezondheid. OPEN over depressiviteit is een project van stichting ‘Open mind’ waarin een grote groep jonge ervaringsdeskundigen mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar maakt. Fotografie van de portretten is door Linelle Deunk. Zij reisde samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur stichting Open mind) door Nederland om een zo divers mogelijke groep jong volwassenen te portretteren en hun persoonlijke verhalen vast te leggen. De mooie portretten en verhalen die daaruit zijn voortgekomen, zijn gebundeld in een reizende multimediale tentoonstelling, een fotokrant en een podcast. De tentoonstelling staat tot 30 oktober op het Julianaplein in Bussum. Daarna reist de tentoonstelling door naar Hilversum en vanaf 6 november zal de tentoonstelling op diverse binnenlocaties in Amsterdam te zien zijn. Zie voor het reisschema www.stichtingopenmind.nl.

Er zijn verschillende (anonieme) hulplijnen beschikbaar: - Chat via JouwGGD.nl - Kindertelefoon (tot 18 jaar): bel 0800-0432 of kom chatten op kindertelefoon.nl - Allesoké (18-25 jaar): bel 0800-0450 of chat op: allesoke.nl/ - Voor iedereen: deluisterlijn.nl. Op ggdgv.nl/open en stichtingopenmind.nl/open/ staat meer informatie over mentale gezondheid, depressiviteit, hulplijnen en de tentoonstelling.

Afbeelding
Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant