Verduurzamingsslag bij de City of Wesopa.
Verduurzamingsslag bij de City of Wesopa. Foto: WeesperNieuws

City of Wesopa anders in het licht

Kunst & cultuur

WEESP - Omdat de voorstellingen tijdens de zomer stilliggen, is er ruimte om andere zaken aan te pakken in het theater, zoals bijvoorbeeld de verlichting.

In januari is het project om de verlichting te vervangen in gang gezet en in juli arriveerden alle materialen. Sindsdien is er hard gewerkt om de oude en energieverslindende verlichting te vervangen.

Chef techniek Mike Willemsen vertelt er enthousiast over in de nieuwsbrief van de City of Wesopa: “In ons hele gebouw worden alle lampen vervangen door ledverlichting. Dat scheelt zeker 70% in het verbruik en in de elektriciteitskosten. Een oude par (reflector) lamp in de zaal verbruikte 1000 watt per uur en de nieuwe Led Par zit op 240, dat bespaart fors in de kosten en in de belasting van milieu. Helemaal als je bedenkt dat we zeker 65 lampen alleen al in de grote zaal hebben hangen. En die led-techniek bespaart ook zeker een half uur voorbereidingstijd per voorstelling, want met de oude lichtinstallatie moesten we de kleurfilters er zelf bij zoeken en soms ook nieuw snijden. Nu kunnen die filters digitaal gemaakt worden met de 6 ingebouwde kleuren, dat scheelt ook veel in slijtage en vervanging. In totaal hangen we 12 ‘profielen’ (de ouderwetse spotlights), 26 par lampen en 20 PC lampen (schijnwerpers met een speciale lens) opnieuw in de zaal. Wanneer alles hangt en het werkt (dat weet je pas wanneer je de knop omdraait) dan kan het theater wat betreft stroomverbruik de duurzaamheidstest doorstaan en kunnen we alle voorstellingen en ook feesten op een hoger professioneel niveau belichten.”

Johan de Jong meldt in de nieuwsbrief dat de transitie naar LED verlichting binnen een kort tijdsbestek tot stand is gekomen. De Rabobank heeft gesubsidieerd, evenals de gemeente Amsterdam (vanuit cultuur en duurzaamheid) en de provincie Noord-Holland. En de City of Wesopa zelf betaalt natuurlijk een deel. Inclusief BTW wordt er voor een kleine ton aan nieuwe verlichting aangebracht in het theater.

 Er staat de komende jaren nog veel meer op het ‘verduurzamingslijstje’ van de City of Wesopa, zoals zonnepanelen, de tribune, dakisolatie en een nieuwe vuilwaterpomp. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant