Violiste Simone van der Giessen.
Violiste Simone van der Giessen. Foto: Brian Elings

Museum Weesp presenteert: ‘De Vorm van Klank, Vioolbouw in Weesp’

Kunst & Cultuur

WEESP - Stap binnen in de wereld waar traditie en vernieuwing samenkomen.

In Museum Weesp zijn de deuren geopend van een nieuwe muzikale tentoonstelling die de kunst van vioolbouw belicht. Van zaterdag 13 april tot zondag 8 september kunnen bezoekers genieten van de vormen en klanken van dit prachtige ambacht. Daarbij worden ook de verschillen tussen de traditionele en de innovatieve bouw zichtbaar en hoorbaar.

Weesper vioolbouwers

In de exposite De Vorm van Klank wordt het werk van twee vooraanstaande Weesper vioolbouwers tentoongesteld, beide met hun eigen benadering van het ambacht. Theo Marks maakt klassieke violen op de traditioneel ambachtelijke wijze. Frank van der Horst is industrieel ontwerper en maakt gebruik van digitale vormgeving en technieken. 

Bezoekers krijgen de kans om deze violen in de expositie te bewonderen. In de expositie opstelling zijn de instrumenten van beide makers gespiegeld getoond, zodat de verschillen en overeenkomsten goed zichtbaar zijn. Daarnaast biedt deze tentoonstelling de gelegenheid om ook het verschil in geluid te beluisteren.

Opening

Zaterdag 13 april is de expositie feestelijk geopend. ‘s Ochtends was de aftrap voor genodigden van het museum en ‘s middags was een tweede opening in samenwerking met het Weesp Chamber Music Festival. Tijdens beide openingsmomenten in de Burgerzaal van het Stadhuis van Weesp speelden Weesper violistes Simone van der Giessen en Mintje van Lier op beide instrumenten een nieuw muziekstuk gecomponeerd door componist Oene van Geel. 

De aanwezigen konden het verschil in klank ervaren en genoten zichtbaar van het mooie muziekstuk. Na de feestelijke opening konden aanwezigen de expositie bezoeken, waarbij Frank van der Horst en Theo Marks toelichting gaven over hun zelfgebouwde instrumenten.

Museum Weesp nodigt het publiek uit om deze muzikale viooltentoonstelling te komen bezoeken en te genieten van de vormen en klanken. De expositie is te zien van zaterdag 13 april tot zondag 8 september 2024.

Meer informatie: Mail - museumweesp@amsterdam.nl en website - www.museumweesp.nl


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant