Aaltjes gaan de rupsen te lijf.
Aaltjes gaan de rupsen te lijf. Foto: Gemeente Amsterdam

Bestrijding eikenprocessierups van start

Natuur & Milieu

WEESP - De bestrijding van de eikenprocessierups gaat weer beginnen. De rupsen zijn nu uit hun eitjes gekropen en dus is het tijd voor actie.

De rups wordt vanaf dit jaar alleen op biologische wijze bestreden, namelijk met aaltjes die de rupsen te lijf gaan. Behandelingen met een bacteriepreparaat (Xen Tari) gebeurt niet meer. Toch is het goed dat jij en je huisdieren tot twee uur na de behandeling uit de buurt blijven van de bespoten eikenbomen. De straal waarmee we de bomen besproeid worden, is namelijk krachtig.

Vanaf het moment dat de bladeren van de eiken gaan groeien, komen ook de eitjes van de eikenprocessierups uit. In gebieden waar veel eikenprocessierupsen zitten én veel mensen komen, besproeit de gemeente de eikenbomen deze maand met de aaltjes.

In de avonden

We zorgen ervoor dat de aaltjes de rupsen deze maand twee keer aanvallen tussen 20.00 en 6.00 uur. Overdag leven de aaltjes gewoonlijk onder de grond leven en ze verdragen geen zonlicht. Eikenbomen in woonwijken worden zoveel mogelijk vóór middernacht behandeld, zodat je niet wakker wordt van de werkzaamheden. Wanneer en waar is mede afhankelijk van de weersverwachting.

Nesten wegzuigen

Vanaf eind mei, begin juni worden nesten weggehaald op het moment dat de rupsen brandharen ontwikkelen met een grote stofzuiger, of met de hand tot alle nesten verdwenen zijn, ook als de rupsen vlinders zijn geworden. Lege nesten met achtergebleven brandharen kunnen tot wel 8 jaar voor jeuk en allergie zorgen. Plekken waarveel nesten zijn en waar veel mensen rondlopen zijn als eerste aan de beurt. In gebieden waar bijna geen mensen komen mogen de nesten zitten blijven zodat daar natuurlijke vijanden op af komen.

Voorzichtig met andere vlinders

De aaltjes leven dus van nature in de grond en dringen alleen zachte insectenlijven binnen, zoals rupsen. Omdat zoveel mogelijk andere vlindersoorten beschermd moeten worden, wordt ieder jaar de Vlinderstichting geraadpleegd. Zij vertellen waar beschermde vlinders (spuiten verboden) en bedreigde vlindersoorten (spuiten alleen na zorgvuldige afweging) leven. Daarnaast wordt onderzocht of er ook niet-beschermde vlindersoorten zijn waargenomen die op eikenbomen leven om rekening mee te houden.

Natuurlijke bestrijding

Het lukt steeds beter om de eikenprocessierups met behulp van natuurlijke vijanden te bestrijden. Daarom hoeven veel minder eikenbomen bespoten te worden. Ruimte voor zoveel mogelijk plant- en diersoorten is belangrijk. Daarom worden nestkasten opgehangen voor mezen en vleermuizen en rondom eiken planten we bloemrijk gras voor insecten. Die zijn weer dol op de rupsen. Het is zoekn naar en natuurlijk evenwicht waarbij eikenprocessierupsen zo min mogelijk overlast veroorzaken.

Waar precies?

De rups wordt in Weesp en Driemond op de volgende plekken bestreden met aaltjes:

  • Driemond – Lange Stammerdijk en Jaargetijden
  • Weesp – Begijnepolderweg en de Vennen
  • Weesp – Prinses Irenelaan

Als je vanaf eind mei (nesten van) de eikenprocessierups heeft gezien, kunt je dit melden via 14 020, of hier

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant