Afbeelding

Een professionele aanpak van de aanleg van je tuin

Advertorial

Vandaag de dag is het belangrijk om even goed na te denken over de aanleg van de tuin. Als je een nieuwbouwwoning koopt of als de tuin helemaal op de schop gaat is het belangrijk om rekening te houden met de toekomst. Het klimaat verandert in Nederland. Meer droge en warme periodes en ook meer plensbuien met veel neerslag. En niet te vergeten de stormen die af en toe over het land razen. Sommige delen van Nederland kampen op bepaalde momenten met serieuze wateroverlast. Andere daarentegen hebben last van droogte waardoor gewassen niet groeien en tuinen bij woningen er dor en treurig bij liggen.

Zorg voor een gezond klimaat in de tuin

Je zorgt voor een gezond klimaat in de achtertuin als je zorgt voor optimale afvoer van hemelwater. Als hovenier kun je bij een klant een goed werkend drainagesysteem aanleggen met de materialen die je koopt bij een gespecialiseerde technische groothandel. Hiermee kun je ervoor zorgen dat de tuin bij een stevige regenbui of langdurige regen niet blank komt te staan. Bij langere droogte kan de tuin eventueel worden voorzien van extra vocht door te sproeien, maar ook hiervoor kun je het drainagesysteem gebruiken. Vooral onder grotere gazons is dit zeer effectief.

Welke materialen worden gebruikt voor het draineren van grond?

In de landbouw is het al vele jaren heel gewoon om gebruik te maken van drainage. Het is immers geen doen om grote velden met bijvoorbeeld groente of graan te gaan sproeien. Er wordt een systeem onder de grond aangelegd met bijvoorbeeld tyleenslangen. Hierin kan dan vanaf een centraal punt water worden gepompt dat ervoor zorgt dat de grond voldoende bevochtigd wordt. Dit kan alleen als het is toegestaan. Wanneer het grondwaterpeil te ver zakt als gevolg van langdurige droogte wordt er vaak een sproei- en beregeningsverbod ingesteld door de overheid. Het is dan ook niet toegestaan om ondergrondse drainagesystemen te gebruiken.

Wat kun je zelf doen aan je tuin?

Er was een tijd dat iedereen het wel makkelijk en praktisch vond om de tuin vol te leggen met tegels. Weinig onderhoud, en voor een beetje groen in de tuin zetten we wel een paar plantenbakken neer. Maar vandaag de dag is het belangrijk om de regen de mogelijkheid te geven in de grond te zakken. Dat doe je door je tuin groener te maken. Een gazon aanleggen is een optie, maar je kunt ook kiezen voor perken waar je bloembollen, eenjarige plantjes of vaste planten in zet. Op die manier kun je het hele jaar door genieten van een groene en bloeiende tuin. Daarnaast zorg je voor biodiversiteit. Op de bloeiende planten komen insecten af en die zijn vervolgens weer voeding voor andere dieren of zorgen voor bestuiving. Sommige gemeenten geven een premie aan bewoners die hun tuin groener maken. Soms kun je een woning alleen kopen of huren als je belooft je tuin voor een vastgesteld percentage niet van tegels te voorzien maar te zorgen voor afwisselende beplanting.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant