Afbeelding

Historische Kring: 'Sluiten archief in Weesp is onacceptabel'

Algemeen

WEESP - De Historische Kring Weesp (HKW) vindt het onacceptabel dat het Gemeentearchief Weesp per 1 januari wordt verplaatst naar Breukelen. De HKW is van mening dat de historie van een plaats in die plaats thuishoort, zo stelt de HKW in een brief aan B&W en de gemeenteraad.

Daarin gaat de HKW ook in op de aanstaande samenwerking van Weesp met Stichtse Vecht (en Wijdemeren) die mogelijk op termijn tot een gemeentefusie kan leiden. "Als de fusie doorgaat, zijn de inwoners van fusiegemeenten, zo leert de geschiedenis, juist extra op zoek naar hun eigen identiteit. Dan is het niet verstandig om meteen als eerste je eigen verleden uit de gemeente weg te halen. Dan haal je de ziel uit de gemeenschap weg. En wat is de volgende stap? Het Gemeentemuseum en het Weesper porselein ook meteen maar naar Breukelen brengen?"

De HKW nog andere redenen aan om dit plan niet uit te voeren. "Het Gemeentemuseum en het Gemeentearchief zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden."

Verder vreest de HKW dat veel vrijwilligers zullen afhaken als ze naar Breukelen moeten reizen, waardoor er belangrijk (gratis) werk blijft liggen. Tot slot wijst de HKW op de aanloop die het archief heeft van veelal oudere Weespers die de historie van Weesp of een familiegeschiedenis uitzoeken. 

B&W moeten het besluit dan ook terugdraaien, vindt het bestuur van de Historische Kring Weesp.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant