Oook Weesp stemde voor de gemeenteraad in Amsterdam. In het stadhuis worden de stembussen omgekiept om de stemmen te kunnen tellen.
Oook Weesp stemde voor de gemeenteraad in Amsterdam. In het stadhuis worden de stembussen omgekiept om de stemmen te kunnen tellen. Foto: WeesperNieuws

In Amsterdam is PvdA weer de grootste

Algemeen

WEESP In Amsterdam, de stad waar Weesp over een week onderdeel van is en waarvoor Weespers dit jaar voor het eerst hebben gestemd, is de PvdA als grote winnaar uit de gemeenteraadsverkiezingen gekomen. De PvdA komt waarschijnlijk op negen van de 45 zetels. GroenLinks is goed voor negen of acht zetels en naar het zich laat aanzien kan de huidige coalitie tussen PvdA, GroenLinks en D66 (nu zeven zetels) ook de komende vier jaar aanblijven. 

Met de grote overwinning van de PvdA herleven de oude tijden weer, want Amsterdam was decennia lang in handen van de PvdA.  Met negen zetels heeft Bert Keesman uit Weesp geen zetel in de gemeenteraad bemachtigd, maar dat kan in theorie altijd nog als hij genoeg voorkeurstemmen heeft gekregen. Keesman stond op plek 16 op de kieslijst van de PvdA. Na de drie partijen uit het college komt de VVD met vijf zetels. Opvallend is verder dat JA21 met twee zetels de raad binnenkomt en dat Bij1 van één naar drie zetels is geklommen.
Bij de huidige stand van zaken moet een kleine slag om de arm worden gehouden, want nog niet alle stemmen zijn geteld. Maar de verhoudingen staan wel vast.
 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant