Er is een schreeuwend tekort aan mensen die dit kunnen.
Er is een schreeuwend tekort aan mensen die dit kunnen. Foto: Getty Images/iStockphoto

Nieuwe Tech VMBO in A’dam Zuid Oost - ook voor kinderen uit Weesp

Algemeen

WEESP -  De bladen staan vol met wanhopige advertenties. Op menig bedrijfsbusje staan kreten als: “solliciteren zonder brief” en “bellen is beginnen”. Het is geen nieuws; er is een schreeuwend tekort aan technisch opgeleide vakmensen. Daar willen vier verschillende schoolbesturen in Amsterdam verandering in brengen. Ze hebben de handen ineengeslagen en richten een nieuwe techniekschool op. ‘TASC’ gaat in september 2023 in Amsterdam Zuid-Oost van start.  

Het doel van de samenwerking tussen de besturen van Esprit Scholen, Montessori Scholengemeenschap Amsterdam, de Open Schoolgemeenschap Bijlmer en het Voortgezet Onderwijs van Amsterdam is dat veel meer vmbo-leerlingen de komende jaren voor een technisch profiel kiezen. De scholen hebben afgesproken om leerlingen warm te maken voor techniek en ze te wijzen op de kansen die TASC biedt. 

De nieuwe vmbo-school valt onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van Esprit Scholen. De vier scholen die nu op vmbo-niveau de technische profielen aanbieden zoals Bouwen, Wonen en Interieur, Produceren, Installeren en Energie of het profiel Mobiliteit en Transport, hevelen die over naar TASC. 

Ook techniekdocenten stappen dan over naar TASC en zij nemen in ieder geval een deel van hun huidige leerlingen mee. Elke week werken de docenten nu al samen aan de ontwikkeling van het nieuwe curriculum. Leerlingen krijgen op TASC modern projectonderwijs, ze leren aan de hand van concrete vragen uit de samenleving en van bedrijven en werken met de modernste machines en gereedschappen. Ook met de mbo-instellingen in de stad wordt intensief samengewerkt om doorlopende leerlijnen vorm te geven waardoor leerlingen straks versneld een mbo-diploma kunnen halen.

Basisschoolleerlingen uit groep 8 uit Amsterdam en Weesp met interesse voor techniek zijn vanaf volgend schooljaar welkom op TASC. Ook leerlingen die al op een vmbo-school zitten kunnen overstappen naar TASC. Geïnteresseerde leerlingen en hun ouders zijn welkom op de open dag op 25 januari 2023. TASC wordt gevestigd in een volgens de website ‘mooi licht pand, met een innovatieve en tech uitstraling’, in Amsterdam Zuidoost.

Met TASC hopen de besturen het techniekonderwijs in Amsterdam nieuw leven in te blazen. Dat is hard nodig. De behoefte aan technisch geschoolde vakmensen is enorm. In de metropoolregio Amsterdam worden de komende 20 jaar maar liefst zo’n 12.000 vakmensen per jaar gezocht.

Zie voor meer informatie de website.
De open dag van TASC is op woensdag 25 januari 2023 van 16.00 - 19.00 uur
Locatie: Darlingstraat 2, 1102 MC, Amsterdam Zuidoost
Vanaf september 2023 gaat TASC open en kun je instomen in leerjaar 1 en 3 met de techniekprofielen:
PIE (Produceren, Installeren, Energie)BWI (Bouwen, Wonen, Interieur) en M&T (Mobiliteit & Transport)

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant