Thijs Wieman opent de expo
Thijs Wieman opent de expo Foto: Brian Elings

Houtskooltekeningen van Thijs Wieman in Museum Weesp

Algemeen

In Museum Weesp is de tweede expositie in de serie Made in Weesp te bezichtigen: ‘Streven naar verworvenheden’ door Thijs Wieman. De kunstenaar, werkzaam op vrijplaats Het Domijn, opende de tentoonstelling zelf.

In de expositie zijn zes houtskooltekeningen te zien, deze werken zijn onderdeel van een grotere serie houtskooltekeningen, getiteld Strive for achievements. Een goed kunstwerk triggert volgens de maker de verbeelding, de fantasie, het associatieve of het narratieve. Thijs Wieman: “Ik maak gebruik van de behoefte, die we allemaal hebben, aan een begrijpelijk verhaal”.

Wat ziet de bezoeker en wat is zijn of haar interpretatie? Niets is goed of fout. Hij voegt diverse beelden uit de westerse cultuur samen, waardoor er een nieuw werk met een nieuwe betekenis ontstaat.

Thijs Wieman

Multidisciplinair, autonoom kunstenaar Thijs Wieman heeft sinds 2013 een atelier op werklandgoed het Domijn in Weesp. Hij maakt verschillende soorten kunst, zoals video’s, installaties en tekenwerk. In zijn installaties en tekeningen gebruikt Wieman sampling. Hij gebruikt fragmenten van bestaande beelden en combineert deze in een nieuwe afbeelding. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijke betekenissen tussen de beelden. Naast zijn tekenwerk is Wieman ook docent en heeft hij jarenlang gewerkt als theatermaker.

Museum Weesp ging eind vorig jaar de samenwerking ‘Made in Weesp’ aan met het Domijn. Dat Weesp van oudsher een maakstad is was al bekend. Om maar een paar voorbeelden te noemen: de Weesper jenever, het Weesper bier, de van Houten Chocolade, en natuurlijk ook het Weesper Porselein, het eerste van Nederland. Dat Weesp ook vandaag de dag nog een maakstad is, is wat de kunstenaars in deze serie uitdrukken. Museum Weesp toont ieder half jaar werk van een andere maker van het creatieve werklandgoed.

Streven naar verworvenheden
Museum Weesp 14 april t/m 29 september.
Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13.30 – 17.00 uur.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant