Afbeelding
Foto: Pexels

Werkgevers: nog een week om de definitieve berekening NOW aan te vragen

Algemeen

REGIO - Nog 3.021 werkgevers in de regio Groot Amsterdam moeten hun definitieve berekening voor de laatste twee periodes van de corona-ondersteunende maatregel NOW aanvragen.

Werkgevers die in de laatste twee aanvraagperiodes gebruikmaakten van de NOW-regeling (NOW 5 en 6) hebben nog tot en met vrijdag 2 juni, om daarvoor de definitieve berekening aan te vragen. 

Werkgevers ontvingen bij de NOW eerst een voorschot gebaseerd op een door hen van te voren ingeschat verwacht omzetverlies. Bij de definitieve berekening wordt bepaald op welke tegemoetkoming werkgevers werkelijk recht hebben.

Werkgevers kunnen alle informatie over de definitieve berekening vinden op de website van UWV. Ook kunnen ze in hun persoonlijke Mijn NOW-omgeving per regeling zien wat ze nog moeten doen.

Voorschot terugvorderen

‘Als wij geen informatie van werkgevers krijgen, dan kunnen wij niet vaststellen op welk bedrag zij uiteindelijk recht hebben en moeten wij het verstrekte voorschot terugvorderen. Ook van werkgevers die eigenlijk wel recht op NOW zouden hebben wordt het voorschot teruggevorderd als zij de definitieve berekening niet op tijd aanvragen. Het zou zonde zijn als werkgevers NOW-steun mislopen, alleen omdat ze de deadline missen. Dat willen we natuurlijk voorkomen’, zegt Randy Eichhorn, projectmanager NOW bij UWV.

Voor de 3.021 werkgevers in Groot Amsterdam die de aanvraag nog moeten indienen is het belangrijk om nu echt aan de slag te gaan, want het verzamelen en aanleveren van informatie kost tijd. Eichhorn: ‘We weten dat werkgevers met veel uitdagingen te maken hebben, zoals personeelstekort en hoge energiekosten, die ervoor zorgen dat de aanvraag van de definitieve berekening blijft liggen. We doen er daarom weer alles aan om werkgevers te attenderen op de deadline. Zo worden werkgevers benaderd via post, mail en telefoon. En informeren we hen via online advertenties, advertenties in vakbladen en radiospotjes. Uit ervaring weten we dat dit helpt en dat werkgevers daardoor toch nog in actie komen.’

De cijfers:
Nadat eind september 2021 de NOW-regeling aanvankelijk was stopgezet, werd het loket toch weer geopend met de zevende aanvraagperiode NOW (NOW 5) van november tot en met december 2021 en de achtste aanvraagperiode NOW (NOW 6) van januari tot en met maart 2022.

Het beroep op de NOW was volgens de uitvoerende instantie UWV een stuk minder dan in eerdere rondes. Toch kregen in deze twee periodes nog 6.605 werkgevers uit Groot Amsterdam samen 10.900 voorschotten toegekend, in totaal een bedrag van 618,5 miljoen euro. Van deze werkgevers hebben 3.584 de aanvraag gedaan, 3.021 werkgevers moeten nog aan de slag. In totaal gaat het dan om 4.600 voorschotten voor in totaal 229,8 miljoen euro, waarvoor nog een definitieve berekening moet worden aangevraagd.

Landelijk waren er zo’n 47.000 werkgevers die een of meer voorschotten hebben ontvangen voor in totaal 2,1 miljard euro. Daarvan heeft inmiddels 62 procent (29.000 werkgevers) de definitieve berekening aangevraagd, 38 procent (18.000 werkgevers) moet dat nog doen.


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant