Afbeelding
Foto: G.J. Schultz

Meer dan helft ondernemers is laat met aanvragen NOW

Algemeen

WEESP Meer dan helft regionale werkgevers Gooi en Vechtstreek, waaronder ook ondernemers in Weesp, moet de definitieve berekening 2e periode NOW nog aanvragen. Zij hebben nog tot en met donderdag 31 maart om hun definitieve omzetverlies door te geven of uitstel aan te vragen voor hun derden- of accountantsverklaring. Als werkgevers de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot.

In de tweede periode NOW, die liep van juni tot en met september 2020, werd aan ruim 63.500 werkgevers een voorschot toegekend, in totaal een bedrag van 4,3 miljard euro. Deze werkgevers hadden samen 1,3 miljoen werknemers in dienst. Het aanvragen en ontvangen van het voorschot was de eerste stap van het proces. Bij de definitieve berekening wordt, aan de hand van de loonsom in de tweede NOW-periode en het daadwerkelijke omzetverlies, bepaald op welke tegemoetkoming werkgevers daadwerkelijk recht hebben. Dat kan leiden tot een nabetaling of een terugvordering. Werkgevers moeten uiterlijk 31 maart 2022 zelf een aanvraag indienen voor die definitieve berekening en het feitelijke omzetverlies doorgeven.

Van de 1075 NOW-ontvangers in de regio Gooi en Vechtstreek hebben er inmiddels 505 (47 procent) hun aanvraag voor de definitieve berekening ingediend, 570 werkgevers (53 procent) moeten dat dus nog doen. Dat zijn er naar verhouding iets meer dan landelijk. Wanneer een werkgever die aanvraag niet indient kan UWV geen definitieve berekening maken en wordt de tegemoetkoming bepaald op nul euro. Het volledige voorschot moet dan terugbetaald worden.

Uitstel mogelijk voor afronden derden – of accountantsverklaring

Werkgevers die meer dan 20.000 euro aan voorschot hebben ontvangen hebben een zogeheten derdenverklaring nodig (bijvoorbeeld van hun boekhouder)  of een accountantsverklaring. Net als bij de definitieve berekening voor de eerste periode NOW is het mogelijk om daar veertien weken uitstel voor te krijgen. ‘Het zal ook nu weer druk zijn bij boekhouders en accountants en dat kan ervoor zorgen dat het niet lukt om op 31 maart die derden- of accountantsverklaring afgerond te hebben’, aldus Maarten Camps. ‘Maar het is belangrijk dat je dat dan wel uiterlijk 31 maart aangeeft. We hebben daarvoor een speciaal formulier op onze website staan.’

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant