Afbeelding

Cuypersgenootschap: kerk van onschatbare waarde

Algemeen

WEESP - Het Cuypersgenootschap pleit voor het behouden van de gehele Laurentiuskerk.

Het Cuypersgenootschap is een vereniging die zich inzet voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw. Het genootschap bemoeit zich actief met de discussie over de toekomst van de Weesper kerk.

Hoogleraar Gerrit Vermeer schreef een rapport voor het genootschap over de kerk en komt tot de conclusie dat de Laurentiuskerk misschien wel het meest beeldbepalende bouwwerk van het stadsgezicht van Weesp is.

Stadsgezicht
Volgens Vermeer mag dat stadsgezicht ook niet zomaar veranderd worden, omdat dit vanuit rijkswege beschermd is. Wat dat precies inhoudt, daar verschillen de meningen over, maar duidelijk is wel dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (voorheen: Monumentenzorg) meekijkt met de discussie in Weesp.

Het schip van de Laurentiuskerk is ontworpen door architect Theo Asseler, een tijdgenoot van de beroemde architect Cuypers. Asseler is, zo concludeert Vermeer in zijn onlangs gepubliceerde onderzoek, tot op heden nog geen bekend architect, maar toch kwamen al veel van zijn werken op de monumentenlijst terecht. Niet omdat bekend was dat hij de architect was, maar omdat zijn ontwerpen werden uitgekozen.

Kerkweek
Het is 'Kerkweek' bij het WeesperNieuws en Radio Weesp. Deze hele week extra aandacht voor de Laurentiuskerk op deze website en elke avond om 18.00 uur in het programma Lokaal Centraal op Radio Weesp.

Bekijk hier het dossier Laurentiuskerk. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant