De lokale media in Gooi en Vechtstreek vieren de samenwerking.
De lokale media in Gooi en Vechtstreek vieren de samenwerking.

Lokale omroepen gaan samenwerken

Algemeen

WEESP - Radio Weesp en de andere lokale omroepen in Gooi en Vechtstreek hebben het initiatief genomen om één publieke streekomroep op te richten. Deze nieuwe streekomroep gaat samen met regionale omroep NH en uitgever Enter Media een gezamenlijke regioredactie opzetten, met als doel de inwoners van het verzorgingsgebied nog beter te voorzien van nieuws, informatie en cultuur uit de eigen regio.

De samenwerkende lokale omroepen zijn RTi Hilversum, 6FM (Huizen, Blaricum, Eemnes, Laren) GooiTV (Gooise Meren en Wijdemeren) en Radio/TV Weesp. Zij bestrijken samen een gebied met 254.000 inwoners. Ook NH en Enter Media, uitgever van de lokale nieuwskranten en -websites WeesperNieuws, BussumsNieuws, MuiderNieuws, NaarderNieuws, HilversumsNieuws, BelNieuws en HuizerNieuws, bestrijken dit gebied.

Eigen stad/dorp
Het initiatief betekent niet dat de verschillende lokale nieuwsbladen van Enter Media één streekkrant gaan worden. Het blijven aparte titels met aandacht voor het nieuws uit eigen stad/dorp, wijk en buurt. Wel kan dat in de toekomst worden aangevuld met regionale berichten.

De nieuwe streekomroep gaat uitzenden via de frequenties en kanalen van de huidige lokale omroepen. De kijkers en luisteraars zullen bestaande programma's terugvinden, maar ook nieuwe programma's en onderdelen. Hoe precies wordt nu uitgedokterd.

Meer capaciteit
De samenwerking met NH en Enter zorgt voor een (verdere) professionalisering bij de omroepen. Door samenwerking ontstaat er meer journalistieke capaciteit en ook een hogere kwaliteit van de nieuwsvoorzieningen in de regio en dus ook in de afzonderlijke dorpen en steden", zegt Adri de Bruijn, directeur van Enter Media.

Meerwaarde
Ook Ruud Bochardt van GooiTV kijkt uit naar de krachtenbundeling. "We kunnen straks meer doen. We kunnen vaker boven op het nieuws zitten en ook meer het nieuws máken. Dat is een absolute meerwaarde."

Lokaal nieuws
Pieter Eshuis van 6FM voegt toe: "Ons doel is om de mensen in deze regio goed te voorzien van lokaal nieuws. Als je dat zo eens bekijkt, zijn er eigenlijk maar weinig organisaties die dat professioneel doen. Daarom is het belangrijk dat dit slaagt."

De drie vormen samen met Henk Hoogeveen (RTi Hilversum) het kernteam dat de streekomroep en de regioredactie de komende weken verder vorm gaan geven. Ze gaan zich bezighouden met radio, tv, krant en online, maar ook met nieuwe mediakanalen als YouTube en sociale media.

De gemeenten in het verzorgingsgebied worden betrokken bij dit initiatief en het Commissariaat van de Media is inmiddels over dit nieuwe mediaconcept geïnformeerd. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant