In Weespersluis verrijzen woningen aan straten die verwijzen naar de Stelling van Amsterdam.
In Weespersluis verrijzen woningen aan straten die verwijzen naar de Stelling van Amsterdam.

Stelling van Amsterdam herleeft in Weespersluis

Buurt / wijk

WEESP Er zijn acht nieuwe straatnamen in Weesp. De Muiderslotlaan, Fort Aalsmeerstraat, Aalsmeerhof, Fort Heemstedestraat, Heemstedehof, Fort Veldhuissingel, Fort Uithoornstraat en Torenforthof.

De straten komen in Weespersluis. Deze nieuwe namen passen bij de stellingstraten die in 2017 al werden vastgelegd: Fort Hinderdamstraat, Hinderdampad, Fort Abcoudestraat, Abcoudepad en Fort Diemerdamstraat. Aan die laatste wordt de brede school gebouwd.

Forten
Fort Aalsmeer, Fort Heemstede, Fort Uithoorn en Fort Veldhuis zijn vier van de 45 forten in de vroegere verdedigingslinie rond de hoofdstad. Het Torenforthof verwijst naar het torenfort aan de Ossenmarkt in Weesp, ook onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Net als het Muiderslot dat ooit was, als onderdeel van de vesting Muiden. De Muiderslotlaan is al deels aangelegd en vormt een doorgaande weg binnen de wijk, met 118 als hoogste huisnummer.

Suggesties
Weesp heeft geen plaatsnamencommissie; het uitkiezen van straatnamen is een klusje dat het college van B en W graag zelf oppakt. Voor Weespersluis werd een aantal jaren geleden een oproep gedaan, die zeventig suggesties opleverde. Voor de nieuwe wijk zoekt men het op het weefvlak van water en historie.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant