De entree van De Eendracht is momenteel niet erg uitnodigend. Sterker nog, het lijkt wel een plaats delict.

Vanwege de pro-zwarte-pietendemonstratie die zaterdag op het Grote Plein plaatsvindt, zijn de parkeerplekken voor het nieuwe eetcafé alvast afgezet met rood-wit lint. Op de deur van het etablissement staat met tape het woord NAT geplakt. Wie de zwartfluwelen gordijnen opzij schuift, ruikt dat de schilder inderdaad pas net vertrokken is.

Natuurlijke materialen

Maar eenmaal aan de andere kant van het velours vergeet je als bezoeker die enigszins tegenvallende binnenkomst al snel. Wat een mooie zaak is dit geworden. Ruim, licht, veel natuurlijke materialen zoals steen en hout en een grote, uitnodigende bar. En trouwens, de officiële opening is morgen (vrijdag 9 november) pas. Dat de deuren al eerder open zijn gegaan is juist een streepje aan de goede kant. En met een lekkere kop maissoep of een stuk lava cake voor je neus ruik je die verf niet eens.

In het schuim een hartje. En ook het chocolate chip cookie heeft die vorm

De Eendracht is had al vestigingen in Abcoude en Maarssen maar zit nu dus ook in Weesp - aan het Grote Plein, in het voormalige bankgebouw van ABN Amro.

Het is donderdagmiddag 14.00 uur. Romek, de jongere broer van restaurantmanager Damy Schumacher zet met een vriendelijke glimlach een cappuccino op het industriële tafeltje waaraan we zijn gaan zitten. In het schuim een hartje. En ook het chocolate chip cookie heeft die vorm. Zo laat je zien dat je hart voor je gasten hebt. 


Op de Chesterfield-achtige bank rechts van de entree zitten twee vriendinnen bij te praten met een kop thee. Ernaast, aan een tafeltje, zitten een kersverse vader en moeder, hun baby in de kinderwagen. Het kindje slaapt, dus ze hebben even tijd voor een hapje, een drankje en elkaar. Voor de man smaakt dit blijkbaar naar meer want als zijn partner met de kinderwagen vertrekt, bestelt hij snel nog een stuk Femke's appeltaart met slagroom. Als de jonge vrouw later terugkomt met de baby in een draagdoek claimt ze - met succes - het laatste hapje. 

Krant op stok

Aan een grote houten tafel leest een man de kranten, die op ouderwetse cafékrantenstokken voor de gasten klaarliggen. Hij geniet ondertussen van een flesje biologisch sap. Naast hem prikken twee dames met smaak in een salade. Ze hebben er een flesje wit bij besteld. In een grotere tafel achterin zit twee stellen van een jaar of dertig te praten en te lachen. Ze hebben samen geluncht maar hebben nog geen zin om te gaan, dus blijven ze nog even plakken. 

'Zoiets als dit had Weesp nog niet. Wacht maar af, dit wordt een succes!'

Een man die met een vriendin aan de bar gegeten heeft zegt: "Als hier in Weesp weer een nieuw café of restaurant opengaat, klinkt er eerst altijd kritiek. Van mensen die vinden dat er in Weesp al genoeg horeca is tot uitbaters die bang zijn voor concurrentie. Maar zaken als deze maken de hele middenstand van Weesp sterker. Zoiets als dit had Weesp nog niet. Wacht maar af, dit wordt een succes!"


De Eendracht is zeven dagen per week geopend. Doordeweeks vanaf 8.00 uur en zaterdag en zondag vanaf 9.00 uur kan er een ontbijtje besteld worden. Voor 2,75 heb je al een croissant met boter en jam. Van 10.00 tot 17.00 uur is de keuken open voor koffie of thee met iets lekkers, drankjes & snacks en koude en warme lunchgerechten. Om 17.00 uur gaat de vier keer per jaar wisselende avondkaart in met daarop onder meer voorafjes om te delen, vlees van de Lindenhoff, friet van Friethoes en een selectie vegetarische gerechten. 

Kinderhoekje en kindergerechten

Tot slot nog een heel fijn nieuwtje voor (groot)ouders met jonge kinderen: Er is een speelhoekje ingericht naast de chef's table achterin de zaak. En op zowel de lunch- als de avondkaart staan gerechten voor kinderen. En dan niet het geijkte frikadel-met-patat-en-appelmoes, maar bijvoorbeeld een kids carpaccio, kabeljauwfilet, pasta pommodori. Of gewoon een broodje pindakaas.